Raylı sistem araçları ile kritik bileşenlerinin yerli imkanlarla üretilmesine yönelik çalışmalara hız verilirken bu kapsamda fabrika testleri tamamlanan milli elektrikli trenin gelecek yıl TCDD Taşımacılık AŞ'ye teslim edilmesi ve raylarda olması hedefleniyor.

GÜVENLİ, EKONOMİK, ÇEVRECİ VE KONFORLU

"2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı"na göre, raylı sistem araçları güvenli ve konforlu yolculuk olanağı vermesi ve yük taşımacılığında ekonomik, verimli ve çevre odaklı fırsatlar sunması nedeniyle hem kent içi hem de şehirler arası ulaşımda yaygın olarak tercih ediliyor.

Bu nedenle küresel ölçekte raylı sistem araçlarına gerçekleştirilen yatırımlar hızla artıyor.

TÜRASAŞ, MİLLİ DEMİR YOLU SANAYİSİNİ GELİŞTİRECEK 

Raylı sistem araçlarının tasarımı, üretimi, bakım ve onarımının yapılması, ayrıca kritik alt bileşenlerin yerlileştirilmesi ve yerlilik oranlarının artırılması amacıyla TCDD'nin bağlı ortaklıkları olarak faaliyetlerini yürüten TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ (TÜRASAŞ) Genel Müdürlüğü çatısı altında birleştirilmişti.

Lokomotif, tren setleri ile yük ve yolcu vagonlarının yerli ve milli üretilmesi imkanlarına sahip TÜRASAŞ'ın kuruluş amaçları arasında yerli sanayinin Ar-Ge, tasarım ve üretim kabiliyetlerinin geliştirilmesi, tüm raylı sistem araçlarının ve kritik bileşenlerinin tasarımı, imalatı, bakım ve onarımının yapılması hususları yer alıyor.

Cumhurbaşkanı oluruyla tedarik süreçleri sürdürüen yüksek hızlı tren setleri hariç yurt dışından ek yüksek hızlı tren seti alınmaması, ayrıca TÜRASAŞ'ın ürettiği milli elektrikli tren setlerinin hızlı ve yüksek hızlı tren hatlarında kullanılması karara bağlandı. Bu kapsamda TÜRASAŞ'ın milli demir yolu sanayisini hızlı geliştirmesi ve demir yolu araçları imalat sanayisinde küresel ölçekte bir üretici konumuna gelmesi amaçlanıyor.

225 KM HIZA ÇIKMASIYLA HAYATA GEÇİRİLECEK

Kurum bünyesinde yabancı şirket lisansıyla dizel tren seti üretilirken bu projeden elde edilen bilgi birikimi milli elektrikli tren seti üretiminde kullanılıyor. Bu çalışmalar çerçevesinde Türkiye'de üretilmesi planlanan tüm raylı sistem araçlarına da hizmet sunabilecek kapasitede alüminyum gövde üretim tesisi 2019 yılında hizmete açılmıştı.

Söz konusu aracın üretimi doğrultusunda saatte 160 km hıza uygun prototipin montajı ve fabrika testleri tamamlandı, 2022 yılında ise üç tren setinin TCDD Taşımacılık AŞ'ye teslimatının yapılması planlanıyor.

EGE TEKSTİL İHRACATÇILARININ GÜNDEMİ "SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK" EGE TEKSTİL İHRACATÇILARININ GÜNDEMİ "SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK"

Proje kapsamında geliştirilen altyapı ve yetkinlikten faydalanılarak, bu tren setlerinin hızlı tren hatlarında kullanılmak üzere gerekli tasarım değişikliklerinin sağlanmasıyla saatte 225 km hıza çıkabilen "Milli Hızlı Tren Projesi"nin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

MİLLİ MARKA OLUŞTURULACAK

Diğer yandan TÜRASAŞ'ın geliştirdiği milli elektrikli lokomotifin tasarım ve üretim çalışmaları sürüyor. Çalışmalarına 2018 yılında başlanan  yeni nesil 8 silindirli minimum bin 200 beygir gücüne sahip dizel motorun prototip imalatına devam ediliyor.

Kurum tarafından tasarım, sertifikasyon ve imalat süreçleri tamamlanan yeni nesil milli yük vagonlarının ise ihracatı sürdürülüyor. Raylı sistem araçları ile kritik bileşenlerinin yerli imkanlarla üretilmesine yönelik yerli sanayinin Ar-Ge, tasarım ve üretim kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve bu alanda milli markanın oluşturulması öngörülüyor. (AA)