İSTANBUL (AA) - Ticaret Bakanı olan Ruhsar Pekcan, "Eximbank'ın Ocak-Ağustos döneminde geçen nazaran destekleri yüzde 7 oranında artarak 30,4 milyar dolara ulaştı ve geçen sene aynı dönemine göre kullandırdığı kredi oranı da yüzde 13 artarak 20 milyar dolar oldu."şeklinde konuştu.

Bakan Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Dış Ticaret Kompleksi'nde yapılan toplantıda eylül ayı ihracat rakamlarını paylaştı.

Pekcan, Eylül ayı dış ticaret verileri değerlendirme toplantısındaki konuşmasında, pandemi sürecinde sadece sağlık alanında değil ekonomik alanda da dünya genelinde büyük şokların yaşandığını, bunun da küresel yapıdaki dengelenmeleri etkilediğini belirtti.

Yaşanan dönüşüm içinde Türkiye'nin yoluna ihracatla devam ettiğini, sağlam bir gelecek vizyonu ile hareket ettiğini, küresel ekonomi içindeki payını her geçen gün artırdığını vurgulayan Pekcan, şöyle devam etti:

"Ağırlığını bölgesinde her geçen gün biraz daha hissettiren Türkiye için ihracat en değerli, en önemli, en kritik enstrümanlardan birisi. Ülkemiz ekonomisinin yüksek büyümeye dayalı, yenilikçi ve yerli üretim perspektifine paralel olarak, teknoloji, tasarım ve katma değer odaklı artırmak için çalışmalarımızı iş dünyamızla beraber artırarak devam ediyoruz.

Geçen yıl, pandemi etkileri henüz görülmeden önce, dünyadaki korumacılık önlemlerinin artış göstermesi ile birlikte dünya ekonomisi ciddi daralma gösterdi. Bu dönemde dahi Türkiye, yüzde 2,1 ihracat artışıyla dünyada ihracatını en çok artıran 50 ülke arasında 6'ncı sırada yerini aldı."

Dünya Ticaret Örgütü'nün dış ticaret verilerini kayıt altına almaya başladığı 1948 senesinden beri Türkiye'nin dünya ihracatından aldığı paya dikkat çeken Pekcan, Türkiye'nin dünyada korumacılık önlemlerinin arttığı bir dönemde 2019 yılını, dünya mal ve hizmet ticaretindeki rolünü güçlendirerek kapattığını hatırlattı.

Bakan Pekcan, "2020'de de, pandemi sürecinde de bu başarımızı devam ettirmeyi öngörüyoruz. Küresel ekonomideki tarihi küçülmeye, Avrupa Birliği gibi en önemli ihraç pazarlarımızdaki çok ciddi talep daralmalarına rağmen, ekonomideki direncimizi göstermekte ve ihracatta çok güçlü performanslar kaydetmekteyiz."  şeklinde konuştu.