Türkiye, tüm kurumları, özel sektörü, STK ve birimleriyle ihracata odaklandı. 2019 yılını ihracat yılı ilan eden STK’lar, bu iddiayı daha da ileri taşıdı. Verdiği kredilerin, yüzde 69,5’ini KOBİ’lere kullandıran Eximbank’ta, bu ihracat yarışında, tüm gücüyle, “Ben de varım” dedi.

EXIMBANK İHRACATIN NE KADARINI FİNANSE EDİYOR?

2017 yılında, Türkiye’deki ihracatın yüzde 25’ini finanse eden Türk Eximbank, bu sene aynı oranı yüzde 26’ya çıkardı. Destek verdiği şirket sayısını 2018 itibariyle 11 bine çıkaran, 39 milyar doların üzerinde kredi kullandıran banka, şube ve temsilcilik sayısını da arttırıyor.
Eylül ayı itibariyle Türk bankalarının kullandırdığı kredilerin yarısını sağlayan Eximbank, kredi büyüklüğüyle Türkiye’nin 8. Büyüğü. 
Hali hazırda, 12 şube ve 15 irtibat bürosu bulunan, banka, 2019’da şube sayısını 20’ye, irtibat bürosunu ise 19’a çıkarırken, biten yıl itibariyle kullandırdığı kredi destek oranının da yüzde 19 oranında arttırmış oldu.

EXIMBANK'IN NE KADAR POTANSİYEL MÜŞTERİSİ VAR?

İhracata kredi desteğini resmen veren tek kurum olduğunu anımsatan, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, garanti ve sigortayı da banka bünyesinde çözdüklerini ifade etti. 

2018’de, kredi olarak 27 milyar; sigorta içinse 17 milyar dolar ve toplam 44 milyar dolar destek sağladıklarını söyledi. 15 bin ihracatçının, kurumun potansiyel müşterisi olduğunu belirterek, “Kur riskine sigorta yaptıran kurumlara, öncelik verecek bir sistem üzerinde çalışıyoruz. E-dönüşüm ile taahhüt kapatmanın ilk uygulamasını şubatta başlatacağız.” dedi.