DÜZCE (AA) -Toprağın çeşidine göre, borlu üç farklı gübre geliştirildiği açıklandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, toprağın özellikleri, ürün farklılıklarına ve yağmura alma oranına göre değişe, üç farklı borlu gübre geliştirildiğini söyledi. Bakan Fatih Dönmez, borlu gübrenin Sabancı Üniversitesi ve Eti Maden iş birliğiyle ortaya çıktığını ifade ederek, “İç pazardan gelen taleplerden başka, yurt dışında da önemli bir pazarımız olacak” dedi.

Dönmez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, sanayi, üniversite işbirliği ile geliştirdiği, borlu gübrenin martta pilot üretime geçeceğini kaydetti.

BORLU GÜBRE NASIL DOĞDU

Eti Maden'in Ar-Ge bölümü mühendislerinin uzun süredir, hayali olan borlu gübrede, üç farklı çeşide ulaşıldığını kaydeden Bakan Dönmez,  

"Mart’ta ilk pilot üretimleri kamuoyuna tanıtabileceğiz. Ürün, toprağın, ürünün ve yağış alma özelliklerine bağlı olarak kullanılabilecek, üç farklı borlu gübre, üniversite, sanayi işbirliğiyle geliştirildi. Dünya pazarında önemli bir pazar potansiyelimiz söz konusu. Bilindiği üzere, borda dünya rezervinin yüzde 73’ü ve dünyadaki bor satışlarının ise yüzde 59’u Türkiye’de.

Dönmez, 2018’de Eti Maden'deki rekor bor hasılatına işaret ederek, “1 milyar dolar dış satım ve 2,4 milyon tonun üzerinde satışa imza atıldı. 

Başarının ardında da, Eti Maden’in, bor madenciliğinin, işlenmemiş borun yanı sıra, boru geliştirip, işleyerek katma değerli mamüllere çevirmesinin büyük etkisi oldu. 
Önümüzdeki ay borlu gübreyi piyasaya, seri üretimle sunmaya hazırlanıyoruz. Bu ürünün, tarımsal faaliyetlerde, yaklaşık yüzde 20’lik verimlilik artışı getireceğini hesaplıyoruz.