Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Olağan Genel Kurulu'nda seçime tek aday olarak giren Nadir Küpeli, yeniden başkan seçildi. 

"DÖRT YILDA CİDDİ MİKTARDA YATIRIMCI KAZANDIRDIK"

Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilen Genel Kurulda konuşma yapan Nadir Küpeli, 4 yıllık görev süreci boyunca yürüttükleri ve hayata geçirdikleri projeler ile ilgili bilgiler verdi.

EOSB'ye önemli miktarda yatırımcı kazandırdıklarını kaydeden Küpeli,  "Pandemiye rağmen 2020 ve 2021 yıllarında üst üste 15 yıllık arsa tahsis rekorlarını kırdık. Göreve geldiğimiz günden bu yana 256 adet yeni firmaya, tam 442 adet futbol sahası büyüklüğüne karşılık gelen toplam 3 milyon 154 bin metrekarelik alan tahsis ettik." dedi.

Yeni dönemde de yine Eskişehir'e büyük çaplı yeni yatırımcılar kazandırmak için özverili çalışmalar yapacaklarını belirten Küpeli, "Yeni dönemde süregelen bazı yatırımları tamamlamak ve yine sanayimizin ihtiyaç duyduğu bazı önemli yatırımları da hayata geçirmek, en önemlisi de sanayimizin büyümesini ve gelişmesini temin ederek, büyük ve önemli yeni yatırımları şehrimize kazandırmak için artan bir gayretle çalışmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

"YENİ YATIRIMLAR İÇİN PLANLAMALAR YAPIYORUZ"

Projeler hakkında bilgiler veren Başkan Küpeli, Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kalan bazı yatırımlarını ve makina alımlarını 2022 yılı içinde tamamlayacaklarını, okula yatılı okumak isteyen öğrenciler için 200 kişilik yurt yapmayı planladıklarını ifade etti.

Küpeli, henüz düşünce aşamasında olan EOSB Teknik Üniversitesi’nin kurulmasına yönelik de daha ayrıntılı çalışmalar yapacaklarını söyledi.

"3. KOBİ-OSB PLANLARIMIZ İÇİNDE BULUNUYOR"

Eskişehir OSB’yi alan olarak geliştirip büyütmek amacıyla, mevcut OSB alanını ilk etapta 40 ardından da 50 milyon metrekareye çıkarmak için planladıkları genişleme planlarını bu dönemde hayata geçireceklerini kaydeden Küpeli, "Mevcut OSB rezerv alanlarımızın kamulaştırma çalışmalarını bu dönemde hızla tamamlayacağız. Yatırım için Eskişehir OSB’yi seçen, nitelikli ve katma değerli üretim yapacak sanayi için her zaman arsamız hazır olmaya devam edecek. Gelecek talepler doğrultusunda 3. KOBİ-OSB alanını da 2-3 yıl içinde hayata geçirmek planlarımız içinde yer alıyor. Yeni alanlarımızda artık firmaların yerleşimini planlarken sektörel bazda birbirine yakın iş yapan firmaları belli bir bölgede yerleştirmeyi planlıyoruz. Raylı sistemler ve yan sanayileri bir arada, havacılık sektörü bir arada olacak şekilde, aynı sektörde çalışan firmaları bir arada çalışmalarını temin etmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Büyük ölçüde tamamlanan “Yaşam Merkezini” yılın ilk 6 ayı içinde tüm üniteleriyle beraber hayata geçirmeyi hedeflediklerini dile getiren Küpeli, ayrıca merkez içindeki sanayi müzesini de 2023 yılında ziyarete açmak istediklerini belirtti.

"ÇAMURDAN ENERJİ ÜRETMEK İÇİN TESİS KURACAĞIZ"

"Türkiye'nin en yeşil OSB'si" iddiasını devam ettirmek adına sanayi bölgesi alanına her sene yine binlerce ağaç ve bitki dikmeyi sürdüreceklerini aktaran Başkan Küpeli, OSB atık su arıtma tesisinin kapasitesi büyüyen OSB’ye paralel olarak yeni dönemde kapasitesini arttıracak yeni ilave yatırımlar, ek bina ve laboratuvar yatırımları yapacaklarını bildirdi.

TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜNÜ ETKİLEYECEK 10 RİSK AÇIKLANDI TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜNÜ ETKİLEYECEK 10 RİSK AÇIKLANDI

Küpeli, arıtma tesislerinden çıkan çamur atıklarını bertaraf ederek enerji üretmek amacıyla bir yakma tesisi kurmayı planladıklarını da söyledi.

"DEZAVANTAJLI KADINLARI İŞ YAŞAMINA KAZANDIRACAĞIZ"

BEBKA desteğiyle başladıkları, Türkiye'de bir ilk olacak "EOSB Dijital Dönüşüm Merkezi"ni ve bu bağlamdaki projelerini yıl içinde test amacıyla öncelikle 1. KOBİ-OSB Bölgesi'nde hayata geçireceklerini sonrasında da tüm OSB alanına yayılmasını sağlayacaklarını dile getiren Küpeli, merkezden OSB’deki işletmelerin de faydalanabileceği bilgisini verdi.

Başkan Küpeli, SOGEP projeleri çerçevesinde 2023 yılında tamamlamayı planladıkları atölyede dezavantajlı kadınlara mesleki eğitim sunarak onları iş yaşamına kazandıracaklarının altını çizdi. 

"BÖLGEMİZE AKILLI FABRİKA KAZANDIRACAĞIZ"

Demiryolu hattının OSB’ye bağlanması konusunda çalışmaların sürdüğünü, maliyetlerin uygunluğu durumunda projeyi hayata geçireceklerini bildiren Küpeli, "Yine büyük bir ihtiyaç olan 'İhracatı Geliştirme Ofisi' kurmak niyetindeyiz. Bölgemizden daha fazla firmanın daha yüksek oranda ihracat yapmasını ve yeni pazarlara açılmalarına destek olacağız." diye konuştu.

Önem verdikleri "akıllı fabrika" konusundan da bahseden Küpeli, halihazırda çalışmaları devam eden projenin uygulanan "model fabrikalar"dan çok daha ileri boyutta bir tesis olacağını söyledi.

Başkan Küpeli son olarak, Ar-Ge yapan firma sayısını artırmayı amaçladıklarını dile getirerek konuşmasını şöyle noktaladı:

"En önem verdiğimiz konuların başında gelen Eskişehir’in yüksek teknoloji ihracat oranını yüzde 15’den yüzde 20’ye çıkarmak için, özellikle ATAP bünyesinde yüksek getiriye ve ihracat imkanına sahip ürünlerin geliştirilmesini sağlayacak nitelikli firmaları bölgemize kazandıracağız. ATAP bünyesinde yeni binalar yaparak, Ar-Ge yapan firma sayısını ilk etapta en az 250’ye çıkarmak niyetindeyiz. Çok sayıda büyük ve orta ölçekli başta yazılım firmaları olmak üzere ileri teknoloji ürünleri yapan şirketlerin bölgemizde yatırım yapmalarını sağlayacağız.”