Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HAİER Beyaz Eşya Fabrikası ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyete geçen 52 yeni fabrika ile altyapı yatırımlarının resmi açılışını gerçekleştirdi. 

"900 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK"

Açılışta konuşan Cumhurbaşknı Erdoğan, hedeflerinin; güçlü potansiyele sahip Eskişehir’i ve Türkiye’yi dünyada hak ettiği yere getirmek olduğunu dile getirerek, toplamda 1 milyar 617 milyon TL yatırım değerine sahip fabrikalara ve altyapı yatırımlarına büyük ve güçlü Türkiye yolunda atılmış yeni adımlar olarak baktıklarını ifade etti.

Dünyanın en büyük elektrikli ev aletleri üreticisi HAİER’in yatırım tutarı 850 milyon TL'yi bulacak, beyaz eşya fabrikasının resmi açılışının da yapıldığını belirten Erdoğan, “Firma, bulaşık ve kurutma makinası yatırımı için de güvenli liman olarak Türkiye’yi seçti. Yatırım değeri 400 milyon TL'yi bulan 44 bin metrekare kapalı alanda kurulu, hemen önümüzdeki kurutma makinası fabrikası, üretime başladı. Bu tesis tam kapasiteyle çalıştığında yılda 1,5 milyon kurutma makinası üretecek ve 900 kişiye istihdam sağlayacak." dedi.

Erdoğan, halihazırda yapım aşaması devam eden 450 milyon TL'lik bulaşık makinası fabrikasındaki çalışmalarında kesintisiz sürdüğünü söyledi. Bulaşık makinesi fabrikasında 750 kişinin çalışacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, 35 bin metrekare kapalı alanıyla haziranda faaliyete geçeceğini kaydetti.

"İTHAL EDİLEN ÜRÜNLERİ İKAME EDİYORUZ"

Söz konusu yatırım sayesinde Türkiye’nin, HAİER'in Avrupa'daki en büyük üretim ve ihracat merkezi konumuna geldiğine dikkat çeken Erdoğan, “Türk ekonomisine güvenin bir işareti olarak, görmüş olduğum bu yatırım için firmanın yöneticilerine şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Türkiye’ye yatırım yapan, Türkiye’nin aydınlık geleceğine güvenen herkes kazanmaya devam edecektir.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, HAİER ile birlikte pandeminin zorlu şartlarında Eskişehir OSB'de son dönemde üretime geçen 52 fabrikanın da resmi açılışını gerçekleştirdiklerini, makinadan otomotivde kimyadan gıdaya farklı sektörlerde hayata geçirilen yatırımların toplam değerinin 639 milyon TL'yi bulduğunu söyledi. Bu sayede  ithal edilen ürünlerin ikame edildiğini vurgulayan Erdoğan, "Tarım makinalarından fiber optik parçalara, helikopter parçalarından otomotiv yedek parçasına üretim kapasitemizi artırıyoruz." dedi.

Toplam 554 parselde 43 bin kişiye istihdam sağlandığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm parsellerdeki fabrika inşaatlarının tamamlanması ve Türkiye'mize güvenen müteşebbislerimizin yatırımlarıyla bu sayı 57 bine ulaşacak. Yine bugün açılışını yaptığımız 128 milyon TL değere sahip yatırımlarla Eskişehir Merkez OSB'miz yeni bağlantı yollarına ve altyapı imkanlarına kavuştu.” diye konuştu.

"SİVRİHİSAR OSB'Yİ YIL SONUNDA HİZMETE AÇACAĞIZ"

Sanayicilere bir müjde de veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sivrihisar OSB’ni yıl sonunda tamamlayarak sanayicilerin hizmetine sunacaklarını belirtti.

Eskişehir OSB’deki HAİER Fabrikası’nın bahçesinde yapılan açılış töreninde HAİER Avrupa CEO'su Yannick Fierling, şirketin Eskişehir’deki yatırımları hakkında bilgi verdi. Konuşmanın ardından Fierling, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seramik üstüne işlenmiş nar figürü hediye etti.

BEYAZ ET SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİME DEVAM BEYAZ ET SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİME DEVAM

Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları, AK Parti Eskişehir milletvekilleri ile bazı illerin milletvekilleri, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş ve Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli de katıldı. (AA)