Düşük-orta gerilim trafo üreticilerinden Esitaş, Tüm hisselerini dünyanın en büyük trafo üreticilerinden Arteche’ye sattı. Satın alma işleminde Esitaş hissedarlarının münhasır finansal danışmanlığını ise yerli ve yabancı şirketlere stratejik ortaklık, satın alma ve birleşme konularında danışmanlık hizmeti sunan Ventura Partners yürüttü. Arteche, 1946 yılında İspanya’da kuruldu. Elektrik enerjisi sektörünün ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştiren Arteche, üretimden iletime ve dağıtıma kadar tüm süreçle ilgili çözümler sunuyor.  Arteche’nin Avrupa, Amerika ve Asya’da olmak üzere toplam 11 üretim tesisi ve 6 AR-GE merkezi bulunuyor. Bünyesinde ise 2 binden fazla çalışanı bulunuyor. Dünyada en büyük üç trafo üreticisi arasında yer alan Arteche, yenilenebilir enerji ve demiryolu pazarlarına yönelik katma değeri yüksek diğer ürün gruplarında bölgesel hâkimiyetini sürdürüyor.
Türkiye ve Endonezya’da iki fabrikası bulunan Esitaş, 1984 yılından beri 40.5kV’ya kadar alçak ve orta gerilim ölçü transformatörleri üretiyor. 

DÜNYA DEVİNE ONLİNE ŞİRKET SATIŞI 

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Ventura Partners Ortağı Kerim Kotan, “Türkiye’de birçok sektörde hep ilkleri yaparak liderlik etmiş bir ortaklık olarak Türk trafo sektöründeki ilk Şirket Birleşme & Devir işini yapmış olmaktan da gurur duyuyoruz. Pandemide yaptığımız diğer tüm birleşme ve devir işlerinde olduğu üzere bu da aylarca süren pazarlıkların %100’ünün elektronik ortamda tamamlandığı bir iş oldu. Bu iki şirketi ortak bir gelecekte birleştirmekten dolayı oldukça mutluyum” dedi.