Toplumsal cinsiyet eşitliğinde, kelimelerin büyük rolü bulunuyor. Başta yazışmalarımızda olmak üzere, kullandığımız tüm kelimeler, cinsiyet eşitliği temelinde seçilse, toplumsal dönüşüm de başlardı. İşte bu hayali, Eşit Sözlük Projesi ile hayata geçiren, Arçelik'e, biri Alkın Küre olmak üzere uluslararası camiadan iki ödül birden geldi.

Eşit Sözlük,Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği (IPRA) tarafından “Kurumsal Sorumluluk”kategorisinde“Altın Küre” ödülüne layık görüldü. IPRA Altın Küre Ödülleri, halkla ilişkiler alanında dünyanın en prestijli ödülleri arasında kabul ediliyor.  Proje, iş dünyasının en saygın ödül programlarından StevieAwards 2018’de de “Avrupa’da Yılın En İyi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Programı” kategorisinde gümüş ödül kazandı.

Bilgisayar ve mobil cihazlarda kullanılabilenEşit Sözlük klavye uygulaması, cinsiyetçi ifadeler kullandığında uyarıyorve alternatif söylemler öneriyor. Yani, dil veya el sürçse bile, Eşit Sözlük, eşitliyor.

PROJENİN KISA SÜREDE ULAŞTIĞI BAŞARI BİZLERİ GURURLANDIRIYOR

Alanında dünyanın en prestijliödüllerini almaktan mutluluk duyduklarını dile getiren Arçelik Kurumsal İletişim Direktörü Zeynep Özbil, şunları söyledi: “Toplumsal iletişimde eşitliği sağlamak için dilde cinsiyetçiliği engellememiz gerektiğine inanıyoruz. Bu anlayışla hayata geçirdiğimiz Eşit Sözlük,farkındalık yaratmakla kalmayıp teknolojiyi kullanarak çözüm de sunuyor. Proje için yürütülen çalışmalarla dijital kanallar üzerinden toplam 20 milyon kişiye ulaştık.Lansmanfilmimiz toplam 6,5 milyon kişi tarafından izlendi.  Mobil uygulamamızTürkiye’de 20 bine yakın kişi tarafından kullanılıyor.Eşit Sözlük veri tabanındakisöylemler, kullanıcılardan gelen önerilerle şu ana kadar yüzde 20 oranında arttı. Projenin kısa sürede ulaştığı başarı bizleri gururlandırıyor ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama yolculuğumuzda umut veriyor.”