Ekonomi reform paketinde makro ve ulusal politikaları içeren başlıkların bulunduğunu, bu başlıkların doğrudan veya dolaylı bir şekilde enerji sektörünü ilgilendirdiğini söyleyen Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, açıklanan ekonomi reformunu değerlendirdi.
Ekonomi reform paketinde yeşil eylem planına yönelik kararlar bulunduğunu ifade eden Zaimler, bu kapsamda elektrikli araçların şarj altyapısının oluşturulmasının da bu başlıklardan biri olduğunu kaydetti.
Elektrikli araç şarj altyapısının ilk etapta ağırlıklı olarak büyükşehirlerde toplu taşımayla başlayacağını ve filo tarzı sistemlerle yayılacağını belirten Zaimler, Enerjisa'nın şarj istasyonu alanında 2018'de çoğunluk hisselerini satın aldığı Eşarj ile yatırımlarını gerçekleştirdiğini aktardı. Geçtiğimiz 3 senede istasyon sayılarını ciddi şekilde artırdıklarına dikkat çeken Zaimler, bugün kamusal alanlarda halka açık istasyon sayısında 400'e ulaştıklarını ve bu yıl sonu itibarıyla 500'e ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı.

YÜZDE 100 YEŞİL ENERJİ GARANTİSİ VERMEK İSTİYORLAR

2030'da satılan araçların yüzde 50'sinin elektrikli olacağının öngörüldüğünü hatırlatan Zaimler, elektrikli araçların satılmasının yanı sıra altyapısının da hazırlanması gerektiğini söyledi. Eşarj ile elektrikli araç şarj istasyonlarında yüzde 100 yeşil enerji garantisi vermek istediklerini ifade eden Zaimler, 2030'da 2,5 milyon ton karbon emisyonunu azaltmış olmayı hedeflediklerini söyledi. 
Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla bir şarj istasyonu ağı oluşacağını belirten Zaimler, burada kendilerine de hem elektrikli şarj istasyonu ağını kuran bir şirket olarak hem de dağıtım şebekesi işleten şirket olarak sorumluluk düştüğünü belirtti. Bu noktada da şarj istasyonlarının şebekeye olan etkilerini ortadan kaldıracak altyapı yatırımları yapmaları gerektiğini aktaran Zaimler, 2021-2025 döneminde şu an için öngörülen tarife paketinin içinde bu konuda bir bütçe olmadığını ama bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydetti. (AA)