WIN Eurasia 2019 fuarı kapsamında düzenlenen WINovation yenilikçi, teknik inovasyon ağırlıklı, özgün tasarımlı projeleri yarışmasında kazananlar belli oldu.

ENOSAD iş birliği ile bu yıl ilk kez düzenlenen yarışmada ilk elemede 10 finalist arasına kalmayı başaran Doruk birinciliği elde ederken, Wipelot (Okyanus Teknoloji) ikinci oldu, Dedem Mekatronik ve HKSM ise üçüncülüğü paylaştı.

GELECEĞİ ÖNGÖRÜR HALE GETİRİYOR

Yeni imajının lansmanını ilk kez fuarda yapan Doruk, ‘Dijital Üretim Yönetim Sistemlerinde Yapay Zeka: Kestirimci Karar Verme’ projesiyle birincilik ödülüne layık görüldü.

Firma, Ar-Ge Direktörü Dr. Mustafa Can Öztürk rehberliğinde başlattığı proje sayesinde üretim yönetim sistemlerinin, anlık ve geçmiş verilere ilave olarak yapay zeka ve makina öğrenmesi yöntemleri ile geleceği öngörür (predictive) hale gelmesini sağlıyor.

KONUM VE DURUM TAKİBİ YAPABİLİYOR

Wipelot (Okyanus Teknoloji), hem yazılımını hem de donanımını ürettiği ve dünya üzerinde farklı lokasyonlarda şantiyeleri bulunan büyük inşaat firmaları için hazırladığı Şantiye İzleme ve Güvenlik Çözümü projesi ile ikincilik ödülünün sahibi oldu. 

İnşaat firmasının farklı şantiyelerde kullanılmakta olan iş makinalarının personelinin ve taşeron olarak çalıştırdığı işçilerin anlık olarak konumlarını ve durumlarını takip edebiliyor. Uygulama ile iş makinalarının ne kadar performansla çalıştırıldığı, operatör ve makina eşleşmelerinin doğruluğu, iş makinalarıyla kişilerin tehlike içerecek şekilde yaklaşıp yaklaşmadıkları (önlenmesi için alarm durumlarının oluşturulması) anlık olarak izlenebiliyor ve ardından global raporla değerlendirme yapılabiliyor.

Ayrıca iş makinalarının bakım ihtiyaçları, akülü olanların pil durumları ve darbe alıp almadıkları da sistemden görülebiliyor. 

PROJELERİYLE ÜÇÜNLÜĞÜ PAYLAŞTILAR 

IoT Servis projesiyle üçüncü olan firmalardan HKSM, projesi sayesinde sistematik bakım ile bakımda dijital dönüşümü sağlıyor.

Bir işletmenin ihtiyacı olan bütün bakım çeşitleri tek bir çatı altında toplanıyor ve yönetiliyor. Verilere her yerden ulaşılmasının sağlandığı proje ile pompalar, fanlar, kompresör, konveyörler, jeneratör ve alternatör sistemlerinde arızayı önceden tespit edilebiliyor.

Dedem Mekatronik’in yarışmada üçüncülüğü paylaştığı Yenilikçi Jant Model Tanılama ve Karekod Yazma İnovasyon projesi ile jant ürünlerinin, ilk üretim aşamasından nihai ürüne dönüşene kadar takibi, taşınması ve ara talaşlı imalat işlemleri görmesi gibi farklı iş istasyonlarında gördüğü işlemlerin tek bir istasyonda yapılmasına imkan sağlayacak yenilikçi bir sistemin geliştirilmesine imkan tanıyor.