Endüstri Zirveleri; Robot, Endüstri 4.0, Proses ve Enerji konularını işleyerek, her yıl binlerce iş profesyonelinin katılımıyla ST Endüstri Medya tarafından, ENOSAD (Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği) iş birliği ile düzenleniyor. Bu yıl pandemi etkisiyle iş dünyasında bir belirsizlik ortamı oluştu. ST Endüstri Medya bu belirsizlik ortamına ışık tutmak ve Zirveleri gerçekleştirmek ya da erteleme kararı almak adına dev bir araştırmaya imza attı.

Çoğunluk düzenlensin diyor

Araştırmaya katılan kişilerin yüzde 45,4’ü Zirvenin bu yıl düzenlemesini öneriyor. Gerekçe olarak da; yeni normalin uzunca bir süre böyle olacağı, beklemenin ticarete daha büyük zarar vereceği, özellikle gıda, içecek, paketleme, ambalaj, iç lojistik ve depolama sektörlerindeki yoğun hareketlilik gösteriliyor. Her türlü temassız üretimin teknolojileri ve enerji çözümleri için en doğru zamanın şimdi olduğu belirtiliyor. Bu yıl uzunca bir süredir fuar ve benzeri organizasyonların henüz yapılmamış olmasının da bir fırsat olabileceği vurgulanıyor. Zirvenin bu yıl gerçekleştirilmesini önerenlerin yüksek oranla üretici firmalar olduğu dikkat çekiyor. 

Ertelensin diyenler ikinci sırada

Zirve 2021 yılına ertelensin diyenlerin oranı yüzde 37. Ertelenmesini önerenlerin ilk gerekçesi sağlık. Bu ortamda insanların kalabalık yerlere gitmek istemeyeceği, bu nedenle zirve ve serginin verimli olmayacağı görüşü vurgulanıyor. Otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinin durgunluğunun zirveye yansıyacağı görüşü sunuluyor. Ayrıca her türlü sektörel organizasyonların her yıl yerine iki yılda bir yapılması da öneriliyor. Zirveyi bu yıl erteleyin diye öneren kişilerin, ertelemeyin, yapın diyen kişilere göre çok daha kısa yanıtlar yazdığı dikkat çekiyor. Zirvenin bu yıl ertelenmesini önerenlerin ağırlıklı olarak ithalatçı firmalar olduğu görülüyor. 
Sanal organizasyon yapın diyenler

Zaten dijitalleşme sürecinde olan dünyada bir de pandeminin etkisiyle sürecin daha da hızlandığı ve sağlık riski almadan zirvenin dijital ortamda yapılmasını önerenlerin oranı yüzde 17. Özellikle genç neslin sanal fuarlara daha hızlı ayak uydurduklarını, böyle bir ortamın potansiyel müşterilerle tanışmak için fırsat sunduğu belirtiliyor. Eğer bu yıl fiziki organizasyon ertelenecekse, sanal olarak mutlaka yapılması gerektiği vurgulanıyor. 

Kararsızlar var

Endüstri Zirveleri bu yıl ekim ayında düzenlensin mi, yoksa ertelensin mi? sorusuna yanıt yazmasına rağmen, net bir görüş vermeyen ve kararsız olduğunu belirtenlerin sayısı da yüzde 0,6 oldu. Kararsız olan kişiler, hangi kararı alırsanız alın, ya risk alacak ya da herkes için fırsat olabilecek bir süreci kaçırmış olacaksınız şeklinde görüş bildirdiler. 

En sıra dışı görüşler

Yapılan araştırmaya görüş beyan ederek katılan kişiler arasında çok sıra dışı gerekçeler de sunuldu. Bir yanda, ''Zirveyi sakın ertelemeyin çünkü pandemi denen şey koca bir yalan!'' diye yanıt veren oldu. Diğer yandan, ''Sakın Zirve yapmayın, o tarihte Türkiye ile Fransa arasında savaş çıkabilir (!)'' şeklinde görüş belirtildi.

Araştırma nasıl yapıldı

Araştırmayı MARKAKÜPÜ PR ve Pazar Araştırma Hizmetleri Ajansı Ltd. Şti. gerçekleştirdi. Tamamı endüstride faaliyet gösteren 38.891 şirkette çalışan, üretim, yatırım, bakım ve satın alma süreçlerinden sorumlu 166.346 kişiye mail yöntemi ile; ''Ekim 2020’de Endüstri Zirveleri düzenlensin mi, ertelensin mi?'' diye soruldu. Anket yöntemi kullanılmadı, maile yanıt talep edildi ki, detaylı bilgiler alınabilsin. 

Gönderilen maillerin istatistik bilgileri şöyle oluştu:
Ulaştırılan mail sayısı 166.334. 
Açılan mail sayısı 54.894. 
Cevap yazanların sayısı 8.649 olarak gerçekleşti.

Bundan sonra ne yapılacak

Araştırmanın iki amacı vardı. Endüstrideki belirsizlik ortamına netlik kazandırmak ve ST Endüstri Zirvelerinin bu yıl düzenlenmesinin ciddi bir ihtiyacı karşılayıp karşılamayacağı konusunda gerçek zamanlı saha bilgisi toplamaktı. Gelen binlerce yanıtın içinde, özellikle orta ve büyük ölçekli üreticilerin kendi gündemlerinden bahsetmiş olmaları çok ciddi haber değeri taşıyor. Bu konuda görüş beyan eden kişilerden onay alarak ST Endüstri Dergilerinde ve dijital platformlarda yayınlayacağız. ENOSAD ve ST ENDÜSTRİ MEDYA istişaresinin ardından Ekim 2020 tarihli Zirveler hakkında resmi açıklama yapacağız.