Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Cumhuriyeti ve AB tarafından ortaklaşa finanse edilen, bakanlık tarafından yürütülen ve "Rekabetçi Sektörler Programı" çerçevesinde hayata geçirilen Uşak Büyükbaş Deri İşleme Tesisi'nin açılışını gerçekleştirdi.

"100 MİLYON TL DESTEK SAĞLADIK, GÜNDE 20 TON DERİ İŞLENECEK"

Varank, AB ile ortak finanse ettikleri ve bakanlığın yürütücü olduğu programla 800 milyon avroluk kaynak oluşturduklarının altını çizerek 88 projeye destek verdiklerini söyledi. Söz konusu projelerle işletmelerin rekabetçi, daha verimli ve yeşil bir ekosistemin parçası olmalarını dilediklerini kaydeden Varank, açılışını yaptıkları tesisin de bu örnek projelerden biri olduğunu dile getirdi.

Uşak Deri OSB ve Zafer Kalkınma Ajansı iş birliğiyle geliştirilen projeye 100 milyon TL civarında destek sağladıklarını belirten Varank, 8 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 10 bin metrekare alan üzerine kurulu tesiste toplam 35 adet güncel teknoloji makina ve ekipman ile günde yaklaşık 20 ton büyükbaş derinin işlenebileceğini ifade etti.

"DERİ SEKTÖRÜNE YENİ BİR SOLUK KAZANDIRACAK"

İleri atık yönetimi sistemiyle tesisin çevreye olan hassasiyetiyle de güzel bir örnek oluşturduğunu aktaran Varank, "AB normları doğrultusunda ÇED raporuna sahip tesiste, 24 bin metreküp kapasiteli bir atık su arıtma tesisi çalışıyor. Her yönden özel ve örnek olan tesis, Uşak’taki hatta ülkemizdeki deri sektörüne yeni bir soluk getirecek." şeklinde konuştu.

Bakan Varank, kentteki küçükbaş hayvan derilerinin yüzde 65'inin işlendiğini, dericilikte markalaştığını dile getirerek Uşak Deri Karma OSB'nde sektörde faaliyete devam eden 133 işletmenin bulunduğu bilgisini verdi.

"SEKTÖR 12 AY BOYUNCA ÜRETİM YAPABİLECEK"

Küçükbaş hayvan derisinden genellikle giysi imalatında faydalanılması ve söz konusu giysilere olan talebin giderek azalması sebebiyle sektörün darboğaza doğru gittiğini bildiren Varank, projeyle beraber ilin küçükbaş dericiliğindeki deneyimini ekonomik değeri daha yüksek olan büyükbaş dericiliğine aktardıklarını söyledi.

ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM

Açılışı gerçekleştirilen tesi ve verilen teknik desteklerle işletmelerin herhangi bir ilave yatırım yapmadan, çok düşük maliyetlerle büyükbaş deri işleme imkanı bulacağını ifade eden Varank, böylece senede maksimum 8 ay çalışabilen sektörün yıl boyunca üretim yapma olanağına kavuştuğunu vurguladı.

Bakan Varank, rekabet güçleri yükselen sanayicilerin zamanla tedarik, üretim ve pazarlama alanlarında ortaklaşa hareket etmesini beklediklerini belirterek işletmelerin kümelenmelere sağlanan devlet desteklerinden faydalanmasını arzu ettiklerini sözlerine ekledi. (AA)