Amerikan Şirketler Derneği tarafından Türkiye – ABD ekonomik ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunan şirketlerin ödüllendirilmesi amacıyla düzenlenen törende konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, "Ford Otosan ile Türk özel sektörünün en büyük yatırımlarından birini yapacağımızı açıkladık. Bu yatırım 21 milyar TL'yi aşacak, 10 yıl sürecek. Elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerini hayata geçireceğiz." dedi.

"ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA DEVAM EDİYORUZ"

Koç, Ford Otosan'ın “Yerel Ortakları ile Türkiye’nin Öz Yeterliliğine Katkı” ve “Türkiye’de En Yüksek Etkiye Sahip Bölgesel Merkez” olmak üzere iki ödüle layık görüldüğü “I AmChamPion” töreninde yaptığı konuşmada, yatırımlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Son yıllardaki belirsizlikler, pandemi krizi ve Türkiye-ABD arasındaki son dönem gerginliklerine rağmen yatırımlarını hiçbir zaman durdurmayı düşünmediklerini ifade eden Koç, aksine iki ortak olarak Türkiye'nin geleceğine güvendiklerini ve ellerini taşın altına koymaya devam ettiklerini vurguladı.

"YATIRIMIMIZ, İLERİYE DÖNÜK, STRATEJİK BİR ATILIM"

Koç, "Türkiye’nin ilk ve tek entegre elektrikli araç üretim tesisi olma hedefimiz doğrultusunda ülkemizin ilk batarya montaj fabrikasını kurmak için de çalışmalara başladığımızı duyurmuştuk. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Ford Otosan ile Türk özel sektörünün en büyük yatırımlarından birini yapacağımızı da açıkladık. Bu yatırım 21 milyar lirayı aşacak, 10 yıl sürecek. Elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerini hayata geçireceğiz. İhracatımızı da inşallah iki katına çıkaracağız. Bu yatırımı ‘ileriye dönük, stratejik bir atılım’ olarak değerlendiriyoruz. Türk otomotiv sanayini geleceğe taşımaya, küresel arenada rekabet gücümüzü artırmaya büyük katkısı olacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Koç Topluluğu ve Ford arasındaki bir asırlık ortaklık ilişkisinden bahseden, çalışan sayısından ciroya, araç üretiminden ihracata önemli gelişmeler kaydettiklerini dile getiren Koç, şirketlerinin son 5 yıldır Türkiye'nin ihracat şampiyonluğu olduğuna dikkat çekti.

Attıkları adımların Topluluklarının yanı sıra Türkiye'nin Ar-Ge, inovasyon ve katma değerli üretim kabiliyetine büyük katkılarda bulunduğunu ifade eden Koç, "Sadece şirketimiz için değil, şirketimizle beraber; değer zincirinde bulunan tüm yan sanayi şirketleri de gelişti. Pek çok yan sanayi şirketimiz bugün bizim dışımızda Ford Motor Company’nin Türkiye dışındaki fabrikalarına da yan sanayi yapıyorlar. Bu sonuçlardan Ülke olarak, şirketimiz olarak, Türk otomotiv sektörü olarak ne kadar gurur duysak azdır diyebilirim. Her iki taraf da bu güvenin, bu iradenin güçlenerek süreceğine inanıyor yani ülkemize olan inancımız, güvenimiz ve yatırımlarımız devam edecek." dedi.

"2026'DAN SONRA TAM KAPASİTEYE GEÇECEK"

Türk özel sektörünün en büyük yatırımlarından biri olan yatırımlarına ilişkin bilgiler de veren Koç, 21 milyar TL değerindeki yatırımlarının, 2026 yılından sonra tam kapasiteyle faaliyete geçeceğini söyledi.

Elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerini hayata geçireceklerini belirten Koç, Avrupa’da büyüyen ticari araç pazarındaki talebi karşılamak adına kapasitelerine de 650 bin adede çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

"18 BİN KİŞİLİK YENİ İSTİHDAM YARATACAĞIZ"

Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu 650 bin araçlık kapasitenin yüzde 90’ından fazlasının ihraç edilmesi yönünde planlarımızı yapıyoruz. Bu sayede ihracatımızı da bugünkü halinin inşallah 2 katına çıkaracağız. Bu yatırım kapsamında Ford Otosan’da direkt olarak 3 bin kişilik yeni istihdam yaratılacak. Yan sanayide de yaklaşık 15 bin kişilik bir istihdam yaratacağını öngörüyoruz. Yani aşağı yukarı bu yatırım neticesinde Türk otomotiv sektöründe 18 bin kişilik yeni istihdam olanağı sağlanmış olacak. Söz konusu yatırımı ‘ileriye dönük, stratejik bir atılım’ olarak değerlendiriyoruz. Türk otomotiv sanayini geleceğe taşımaya, küresel arenada rekabet gücümüzü artırmaya büyük katkısı olacağına inanıyoruz." diye konuştu.

İki ülkenin birbirine ihtiyacı olduğunun altını çizen Koç, ticari konuların yakalanması halinde diğer sorunların da aşılabileceğine inandığını ifade ederek sözlerini tamamladı.