Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, güçlü ülke hedefi için bağımsız enerji kaynaklarına ihtiyacımız var. Bağımsız enerji kaynakları içinse üç yolumuz bulunmakta. Birincisi; arz güvenliği, ikincisi yerlileştirme, üç ise ön görülebilir piyasalar arz güvenliği. Açarsak, klasik anlamda ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar bir enerjiye sahip olmanız. Birincil enerji kaynaklar açısından ülkemizin dörtte üçlük kısmını maalesef ithal etmekteyiz.  Ortalama her yıl, 40-45 milyar dolar enerji ithalatına bedel ödemekteyiz. Cari açığımızın en önemli etkenlerinden. Karada ve denizde, bu tip doğal kaynakları aramak için var gücümüzle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” dedi.

TÜRKİYE'NİN 10 YILLIK KÖMÜR KEŞİF MİKTARI NE?

“Yerli kömürde ciddi anlamda bir potansiyelimiz mevcut ve son on yılda bulduğumuz keşif miktarı ise 10 milyar tonu geçti. 2018 yılında, yerli kömür üretimimizde rekor kırıldı. Dışardan kaynaklı olarak, ithal kömüre ödediğimiz miktar 3-4 milyar dolar, evet kömürümüzün kalitesi ürettiğimiz kömürün kalitesiyle eş değer olmayabilir.  Yapılacak yatırımı yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı her türlü yatırımı gerçekleştirmeliyiz, diye düşünüyoruz. 

2019'DA NE KADAR PETROL SONDAJI OLACAK?

Türkiye Petrollerinde yaklaşık 70 civarında sondaj gerçekleştirildi. 2019 yılında bunu 12 katına çıkarmayı hedeflemekteyiz. Karada ve denizde olmak üzere en büyük keşfimiz, denizde olacak. Fatih sondaj gemimizi bildiğiniz gibi filomuza katmış bulunmaktayız. 2018 yılı, Ekim ayında çalışmalara başlandı ve şu an da artık kaynak noktasına ulaşmayı başardık, 4 bin 300 metrelerdeyiz. Hedefimiz 5 bin 500 metre” ifadelerini kullandı.