KÜTAHYA (AA) – Elektrik arzının talebi geçtiğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Kurulu gücümüz 2000'li yılların başında 30 bin megavat civarındayken bugün 90 bin megavatlara ulaşmış durumda. Yani, tam 3 kat, kurulu güçte artış sağladık." dedi.

Dönmez, Kütahya 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş adamları ile bir araya geldi. Programda yaptığı konuşmada Dönmez,  iş dünyasının enerji altyapısıyla ilgili eksikliklerini gidererek kaliteli ve kesintisiz enerjiyi iş dünyasına sunmak istediklerini söyledi.

Elektrik üretiminde Türkiye'de artış sağladıklarını belirten Dönmez, "Elektrikte artık arzımız talebimizin üstüne çıktı. , "Kurulu gücümüz 2000'li yılların başında 30 bin megavat civarındayken bugün 90 bin megavatlara ulaşmış durumda. Yani, tam 3 kat, kurulu güçte artış sağladık. Keza o dönemlerde elektrik tüketiminde 100-120 milyar kilovat saat elektrik tüketimimiz vardı, şimdi ise 300 milyar kilovat saatlere ulaşmış durumdayız. Neden? İhtiyaçlar artıyor, nüfusumuz genişliyor. Elektrik ihracatımızın, geçtiğimiz iki yıla baktığımız zaman ithalattan daha fazla olduğunu görüyoruz."
Zorunlu olmadıkça Bakan Dönmez, elektrik ithal etmediklerini anlattı. 

Buna rağmen elektrik üretiminde ithal kömür ve doğal gaz bağımlılığın sürdüğünü kaydeden Dönmez, "Onu da azaltmak için ikinci sıraya daha çok yerli, daha çok yenilenebilir kaynak amacını yerleştirdik. Elektrik üretiminde yerlilik oranı geçtiğimiz yıl yüzde 50'ler mertebesinde kaldı. Şu anda yılın başında, ocak-şubatta yüzde 60'ları yakalamış durumdayız, yılsonuna kadar inşallah böyle devam eder. Bu oranı yüzde 70'lere kadar çıkartma hedefindeyiz." ifadelerini kullandı.

"KÖMÜR ÜRETİMİNDE CUMHURİYET TARİHİNİN REKORU"

Dönmez, Cumhuriyet tarihi rekorunun geçen yıl 101,5 milyon tonla kömür üretiminde kırıldığını aktardı.
Türkiye'nin yüzlerce yıl yetecek kömür rezervine sahip olduğunu belirten Dönmez, "Yurttaşların emrine, ekonomiye sunmadığınız müddetçe kömürün kimseye faydası yok. O açıdan madencilik sektörü katma değeri en yüksek alanlardan biri."ifadelerini kullandı.

Son 15 yılda doğal gazda da adeta sessiz bir devrim yaşandığına dikkati çeken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğal gaz kullanımıyla ilgili verilere de değindi. " Sadece 5 büyükşehirde ve ona bağlı 50 ilçemizde 2000'li yılların başında doğal gaz kullanılırken şimdi 81 ilimizin 81’inde doğalgaz kullanılıyor.  

Kullanan ilçe sayısı da 500’ü aştı. Bu dönemde Kütahya'mız da doğal gaz kullanmaya başlayan illerimizden bir tanesi. Doğal gaz, gittikçe daha çok talebi olan bir ürün ama henüz daha biz doğal gazı üretir halde değiliz. Araştırmalarımıza büyük yoğunluk verdik, arıyoruz. Talebimizin şu anda ancak yüzde 2 veya 3'ünü üretebiliyoruz fakat artık bırakın beldelerimizi, ilçelerimizi köylerimiz bile bizden doğal gaz ister duruma geldi. Bir kısmında Kütahya ilçelerinin doğal gaz kullanımı var. Önümüzdeki dönemlerde diğerlerini de doğal gazla buluşturacağız."

Bakan Dönmez, Kütahya Valiliğine giderek, Vali Ömer Toraman'dan ilde yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Dönmez, AK Parti İl Kadın Kollarının Cumhuriyet Caddesi girişindeki standını ve esnafı da ziyaret etti.