İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ekimde bir önceki aya göre 1,1 puan artarak 53,9'a yükseldi.

İSO Türkiye İmalat PMI anketinin ekim ayı sonuçlarına göre, eylülde 52,8 seviyesindeki İSO Türkiye imalat PMI ekimde 53,9'a yükseldiği bildirildi. 

Söz konusu sonuç, Türk imalat sektörünün performansında güçlü bir iyileşmeyi gösteriyor. Ayrıca pandemiden kaynaklı yaşanan daralmadan sonra arka arkaya 5 ay büyümenin gerçekleştiği gözlendi.

SİPARİŞLERDE ARTIŞ YAŞANDI, BÜYÜME HIZ KAZANDI

Benzer şekilde sonuçlara göre, alınan yeni siparişlerdeki artış trendi 6. ayına girerken, imalatçılar talebin iyileşmeyi sürdürdüğünü ve yeni ihracat siparişlerinde artış olduğunu ifade etti.

Şirketler, üretim hacimlerini 2020 Ekim ayında yükseltti, büyüme ise bir önceki ay ile kıyaslandığında hız kazandı.  

Üretimde ve müşterilere gerçekleştirilen ürün teslimatlarındaki artışa paralel, birikmiş işler son 3 ay boyunca azaldı.

İSTİHDAM YARATMA HIZI EN YÜKSEK SEVİYEDE

Öte yandan istihdamda süregelen artış, üretimdeki genişlemeyi desteklerken, istihdam yaratma hızının Şubat 2018'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

İmalatçılar ekim ayında satın alma faaliyetlerini artırdı, ancak girdilerin üretim süreçlerinde kullanılması ve malzeme temininde yaşanan zorluklar nedeniyle girdi stokları azaldı.

Bilhassa yurt dışından temin edilen girdilerde tedarik zinciri gecikmeleri daha fazla yaşandı.

Genel olarak teslimat sürelerinde haziran ayından bu yana en yüksek artış kaydedildi.

Türk lirasındaki zayıflık, ekim ayında da hem girdi maliyetleri hem de nihai ürün fiyatlarında keskin artışlara yol açtı. Girdi maliyetleri son iki yıllık dönemin en belirgin artışını gösterirken nihai ürün fiyatlarındaki yükseliş son 25 ayın en güçlü oranında gerçekleşti.

8 SEKTÖR İYİLEŞME GÖSTERDİ

Veriler doğrultusunda Türk imalat sanayinin farklı sektörlerinde gözlenen eğilimler, 2020'nin dördüncü çeyreğinin başında da büyük ölçüde sürdü.

Faaliyet koşulları iyileşen sektör sayısı eylülde 7 iken, ağaç ve kağıt ürünleri sektörünün büyüme bölgesine geri dönmesiyle ekim ayında 8'e yükseldi.

Anket çerçevesinde takip edilen 10 sektör içerisinde en güçlü büyüme ana metal sanayi ile kimyasal, plastik ve kauçuk sektörlerinde kaydedildi.

Üretim ve istihdamdaki en yüksek oranlı artış ana metal sanayi sektöründe gerçekleşti. Kimyasal, plastik ve kauçuk sektörü ise yeni siparişlerdeki büyümenin başını çekti.

Gıda ürünleri ve giyim-deri ürünleri sektöründe faaliyet koşulları zayıflarken, mevcut daralma eğiliminin gıda ürünlerinde ikinci, giyim ve deri ürünleri sektöründe ise sekizinci aya ulaştığı bildirildi. Söz konusu iki sektör, aynı zamanda üretimin de düşüş gösterdiği alanlar oldu. 

TÜM SEKTÖRLER İSTİHDAMDA ARTIŞ SAĞLADI

İmalat sanayi iş gücü piyasasında olumlu gelişmeler yaşanırken, 2017'den bu yana ilk defa büyün sektörlerde istihdam artışı sağlandı. 

Türk lirasındaki değer kaybının devam etmesi, ekim ayında fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam etti. Nihai ürün fiyatlarında da benzer bir tablo izlendi ve 8 sektörde enflasyon ivme kazandı. 

Sonuçlara ilişkin konuşan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalat sektöründe toparlanmanın, üretimde devam eden güçlü artışa bağlı olarak ekim ayında da sürdüğüne dikkati çekerek, "IHS Markit, Kovid-19 kaynaklı olarak yılın başlarında yaşanan sert düşüşe karşın, sanayi üretiminin 2020 genelinde sadece yüzde 0,8 azalacağını öngörüyor. Bu olumlu görünüm, Türk lirasında devam eden zayıflık nedeniyle enflasyonist baskıların artmasına rağmen gerçekleşiyor." dedi. (AA)