Üniversite-sanayi iş birliği çerçevesindeki çalışmalarına ivme kazandıran Ege Genç İş İnsanları Derneği EGİAD, Dokuz Eylül Üniversitesi ile iş birliği protokolü imzaladıktan sonra şimdi de DEPARK ve DETTO ile online bir toplantıda buluştu.

ÇOK SAYIDA SANAYİCİ KATILIM SAĞLADI

Dokuz Eylül Üniversitesi'nin TÜBİTAK projesi kapsamında kamu/üniversite/sanayi iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla hizmet sunmakta olan DETTO ve ayrıca akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği bir ekosistem olan DEPARK ile sanayicileri buluşturan EGİAD, iş birliğine dair önemli bir çalışmaya katkı sağladı.

Dernek Başkan Vekili Frederic Pagy'nin ev sahipliği yaptığı, moderatörlüğünü Genel Sekreter Prof. Dr. Fatih Dalkılıç’ın üstlendiği, DEPARK Genel Müdürü Prof. Dr. Özgür Özçelik ve DETTO TGB1 Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Selim'in katılımlarıyla düzenlenen toplantıya çok sayıda sanayici katıldı.

"TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI" "TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI"

Toplantıda üniversitelerle tez, proje, bilimsel araştırma ve staj konusunda birlikte hareket edilebileceğinin altı çizilerek, karşılıklı bilgi akışının devamlılığının önemine işaret edildi.

"İLK OLARAK ABD'DE ORTAYA ÇIKTI"

Toplantıda söz alan EGİAD Başkan Vekili Pagy, dünyada yerleşik olarak bilinen ve literatürde anlamlı karşılık bulan üniversite ve sanayi iş birliği odaklı ilk uygulama ve girişimlerin ABD'de ortaya çıktığı bilgisini vererek, ülkenin günümüzde bilhassa teknoloji ve inovasyon anlamında önemli ve büyük bir yere sahip olmasında üniversite-sanayi iş birliğine, öncü olduğu projeler, programlar, girişimler ve düzenlemelere dikkat çekti.

"AR-GE VE İNOVASYONLARIN TİCARİLEŞMESİNDE ÖNCÜ ROLE SAHİPLER"

Türkiye’de Ar-Ge, inovasyon ve teknolojik dönüşümünün ekosisteminde "Teknoloji Transfer Ofisleri"nin (TTO) özel bir yeri olduğunun altını çizen Pagy, TTO'ların Ar-Ge ve inovasyonların ticarileşmesinde öncü bir oynadığını söyledi.

TTO’ların kurulup aktifleşmesiyle beraber üniversitelerdeki akademik araştırma sonuçlarının verimli ve hızlı şekilde ticarileşmeye başladığını kaydeden Pagy, "TTO’lar, üniversiteler, araştırma merkezleri, özel sektör arasında; araştırmacılar ile girişimciler arasında konumlanarak yatırımcılar ve sanayiciler ile gerekli ve ihtiyaç duyulan bağlantıları sağlamaya çalışıyor. Sanayicileri ve yatırımcıları, araştırmacılarla buluşturan ve sanayiye know-how aktarılmasını sağlama noktasında öncü olan TTO’lar; bilgilendirme, koordinasyon, araştırmayı yönlendirme, yeni Ar-Ge şirketleri kurulmasını teşvik etme, iş birliği geliştirme, fikri mülkiyet haklarının korunması, pazarlanması, satılması, fikri mülkiyetin satışından elde edilen gelirlerin yönetilmesi konularında da faaliyet gösteriyor." şeklinde konuştu.

"EKOSİSTEMİ GÜÇLENDİRMEK KİLİT ÖNEM TAŞIYOR"

Dernek olarak,  rekabet gücü oluşturmak, korumak ve geliştirmek için ekosistemdeki değişim ve dönüşümü yakından takip ettiklerini dile getiren Pagy, teknoloji alanındaki pazarın geleceğini belirleyebilmek adına ekosistemi güçlendirmenin çok önemli olduğunu ve bu kapsamda gerekli aksiyonları almaya hazır olduklarını ifade etti.