Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Terci, birliğin ihracat hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılın ilk çeyreğinde birlik olarak ihracatı yüzde 6 artırarak 141 milyon dolara çıkardıklarını söyleyen Terci, yıl sonu için 550 milyon doları aşmayı hedeflediklerini bildirdi.
Sektörde 2021'in ilk üç ayında Türkiye geneli ihracatın yüzde 12’lik artışla 2 milyar dolara çıktığını belirten Terci, Ege Bölgesi'nin de ihracatını yüzde 6 artırarak 141 milyon dolara çıkardığını aktardı. Geçen sene pandemiye rağmen 500 milyon dolar ihracat hedeflerini aştıklarına dikkat çeken Terci,  son bir yıllık dönemde yüzde 7 ihracat artış hızıyla ihracatlarını 514 milyon dolara çıkardıklarını söyledi. Bu dönemde en çok artış gerçekleşen ihracat kalemlerimizden biri yüzde 74'lük yükselişle hububat olduğunu ifade eden Terci, Gıda müstahzarları yüzde 60, küspeler ve yemler yüzde 61, şekercilik mamulleri yüzde 15 ve bitkisel yağlar yüzde 15 ihracat artışı yakaladıklarını belirtti. 

125 ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İlk çeyrekte Libya, Yemen ve Almanya'nın başı çektiği 125 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Terci, Hububat bakliyat ve yağlı tohumlar sektörünün geniş ürün gamıyla ülkemizin gıda ihracatını sırtlayan lokomotif sektörlerden biri olduğunu vurguladı. Terci, 2021 yılı için ihracatlarını yüzde 10 artırarak 550 milyon doların üzerine çıkarmak için çalışmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.