Egeli ihracatçılar 2021 yılını 16 milyar doların üzerinde bir ihracatla uğurlayacak. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) üyesi olan şirketler, 2020'yi 13 milyar 4 milyon dolarlık dış satımla tamamlarken, 2021'de ise sene başında belirledikleri 15 milyar dolar olan hedefi aşmayı başardı.

YÜZDE 25,66'LIK ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ

Egeli ihracatçılar, 1 Ocak-19 Aralık döneminde geçtiğimiz yılın benzer dönemine kıyasla yüzde 25,66 artışla 15 milyar 707 milyon 698 bin dolarlık dış satım gerçekleştirdi.

Konu hakkında görüşlerini paylaşan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Covid-19'un etkisinde geçen 2020'de dış satımda büyük bir düşüş yaşamadıklarını, yine de rakamlarını ve pozisyonlarını 2019'a göre ayarladıklarını ifade etti.

Yıla dış satımı 15 milyar dolara çıkarmak hedefiyle giriş yaptıklarını kaydeden Eskinazi, 6 ayda söz konusu rakamı yıllık olarak geçtiklerini ve bir kademe daha artırdıklarını dile getirdi. Eskinazi, Türkiye'nin altyapısının güçlü olması ve pazara yakınlığı gibi önemli avantajları hasebiyle Türk ihracatçısının 2021'i başarı olarak geçirdiğini belirtti.

"DEMİR-ÇELİK VE KİMYA LİSTENİN ZİRVESİNDE YER ALDI"

En büyük pazarlarının AB ülkelerini olduğu bilgisini veren Jak Eskinazi, AB'nin ihtiyacı olan malları pazara en yakın üretici olarak temin ettiklerini kaydetti. 

Dış satımdaki artışın en büyük nedenlerinden birinin Türkiye'nin konum itibarıyla Avrupa'ya yakın olması olarak değerlendiren Eskinazi, Türkiye'nin dünya genelinde pandemi kaynaklı devam eden lojistik sıkıntısından dolayı avantaj elde ettiğine dikkat çekti.

Eskinazi, Ege Bölgesi'nin tarım ve sanayideki gücüne vurgu yaparak, "Her türlü sanayimiz, tarımımız var. Hem tarım hem de sanayi ihracatımız arttı. Bu sene demir çelikçilerin yılıydı. Demir çelik ihracatı bölgemizde 1 numaraya yerleşti. Kimya sektörü ikinci sırada yer aldı." şeklinde konuştu.

"KREDİYE KOLAY ERİŞEBİLMEK KİLİT ÖNEM TAŞIYOR"

Türkiye'nin 2022 yılı ihracat hedefine de değinen EİB Koordinatör Başkanı Eskinazi, hedefin 230 milyar dolar olduğunu ve buna ulaşılabileceğini dile getirdi. Buna karşın gelecek yılın zor geçebileceğini sözlerine ekleyen Eskinazi, küresel salgının sermayelerinin büyük bir kısmını erittiğini, kur dalgalanmalarının da işin tuzu biberi olduğunu ifade etti.

"TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI" "TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI"

Eskinazi, "İhracatçıların bu işleri yapabilmesi için krediye rahat ulaşabilir olması lazım. Eximbank kredileri veremiyor, bankalar kredi veremiyor, verdikleri kredilerin faizleri çok yüksek. Onun için ihracatçı yol dönemecinde. Yurt dışındaki alıcılarımız bunun farkında, 'bu adam bu siparişi yapamaz, yapamadığı müddetçe ben bu malı alamam' diye düşünüyor. Bunları onlara söyletmememiz lazım. Üretebilmek için paraya ihtiyaç var, üretmek için yeni yatırım yapmak lazım, para yoksa yeni yatırım yapamazsınız." yorumunda bulundu. (AA)