Türkiye’nin su ürünleri ihracatının 2000 yılında 59 milyon dolar olduğunu hatırlatan Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, bu ihracatın her yıl artarak 2020'de 1 milyar 53 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

Su ürünleri sektöründe Ege Bölgesi'ndeki girişimciler tarafından dünya çapında modern tesisler kurulduğunu vurgulayan Kızıltan, sektörün başarısında Egeli ihracatçıların katkısının çok büyük olduğuna dikkat çekti. Bu tesisler sayesinde su ürünleri üretimlerinin 836 bin tona yükseldiğini ifade eden Kızıltan, 2020'de yaptıkları 1 milyar 53 milyon dolarlık su ürünleri ihracatının 741 milyon dolarının Ege'den gerçekleştirildiğini belirtti.

HEDEF 1 MİLYAR DOLARI GEÇMEK

Su ürünleri ihracatında ilk 10 firmanın 8'inin Egeli olduğunu söyleyen Kızıltan, 2023 yılında Ege Bölgesi'nden yapılan su ürünleri ihracatında 1 milyar doları geçmeyi hedeflediklerini aktardı. Su ürünleri ihracatında en çok tercih edilen balığın 355,6 milyon dolarla levrek olduğunu belirten Kızıltan, çipuranın 311 milyon dolarlık, alabalığın ise 120 milyon dolarlık ihracata ulaştığını söyledi. (AA)