Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı olan Doç. Dr. Salim Atay, Fuar İzmir’deki etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin önemli uğraş alanlarından birinin gençlerin istihdamı olduğunu dile getirdi.

Atay, bölgesel kariyer fuarlarının ofis olarak gençlere yönelik olarak geliştirdikleri pek çok araçtan bir tanesi olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu

"Buradaki fuar, 3 yıldır yaptığımız bölgesel kariyer fuarlarının, bu yılki dokuzuncusu. Erzurum’dan Trakya'ya kadar tüm Türkiye'de fırsat eşitliği sağlamak adına, her yere ulaştığımız ve gençlere imkanları götürdüğümüz bir organizasyon. Tüm kamu kurumları, bölgedeki şirket temsilcileri katılıyor. Sanayi, ticaret odaları destek veriyor. Ulusal ve uluslararası şirketlerin katıldıkları bir organizasyon. Bu organizasyon, şu anda Türkiye'nin değil, bu coğrafyanın, Avrupa ve içinde bulunduğumuz Asya coğrafyasının gördüğü en büyük kariyer organizasyonudur. Şu ana kadar kayıtlı öğrenci sayısı 60 bini geçti, bunun 100 bine doğru hızla gideceğini düşünüyoruz. Burada 600'e yakın şirket var."

GENÇLER İÇİN İŞ VE KARİYER FIRSATI

İş, staj ve kariyer konusunda çalışmalarının fuarla sınırlı olmadığını dile getiren Salim Atay, sözlerine şöyle devam etti:

"Burada çalışan birçok sistem var. Bir tanesi de Yetenek Kapısı. Yetenek Kapısı şu anda 1 milyon 100 binin üzerinde gencin gönüllü olarak gelip kaydolduğu, CV'lerini bıraktığı bir platform. Sadece gençler değil, 8 binin üzerinde şirket, üniversitelerin kariyer merkezleri, sivil toplum kuruluşları var. Doğrudan iletişim kurabiliyorlar orada. Sistemde 600'ün üzerinde açık iş ilanı var. Yani bir gencin 'Ben iş arıyorum' dediği zaman bilinen bazı birkaç kariyer sitesinin dışında yararlanabileceği bir platform burası.

Amaç gençlerimizin kendilerini iyi hissedecekleri, yeteneklerini ortaya çıkarabilecekleri, becerilerini sergileyebilecekleri alanlarda iş ve kariyer fırsatı bulabilmesi. Bu haliyle bu araç şu anda dünyadaki en etkili ve en yaygın 3 araçtan biridir. Biz kısa zamanda buraya geldik, 3 yılda ülke olarak bu tür araçları geliştirme ve etkili kullanma başarısı gösterdik. 2 bin 116 ayrı üniversiteden ayrı öğrenci gelip sistemimize dahil olmuş. Yani ABD'deki en iyi üniversiteden de öğrenci var, Rusya'dan, Çin'den, Pakistan'dan da var."

Atay, üreten ile yetenekli gençleri objektif yöntemlerle bir araya getirdiklerini, böylece liyakati sağladıklarını söyledi.

"TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI" "TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI"

Cumhurbaşkanlığının kamuda işe alımlarla ilgili Kariyer Kapısı'nı hizmete sunduğunu dile getiren Atay, "Şu anda kamu adına hangi kurum olursa olsun bir işe alım varsa bu siteden ilanı çıkmak zorunda. Şu an açık pek çok ilan orada. Orada kişiler şartlara uygun olarak e-Devlet üzerinden entegre bir şekilde başvurularını kısa sürede, evraka ihtiyaç duymadan yapabiliyor, başvurularının aşamasını şeffaf bir şekilde takip ediyor. Burada da hiçbir spekülasyona fırsat vermeyecek bu hizmeti sessiz sedasız devreye soktuk. Gençler mezuniyet sonrası eğer kamuda çalışmak istiyorlarsa Kariyer Kapısı'nda, özel sektörde çalışmak istiyorlarsa Yetenek Kapısı'nda fırsatlara ulaşabiliyorlar." şeklinde konuştu.

TÜRKLERİN ASRI OLACAK

İzmir Valisi olan Yavuz Selim Köşger de ülkenin yegane zenginliğinin iyi yetişmiş genç insan kaynağı ve gençliği olduğunu ifade ederek, fuarda gençliği özel sektörle birlikte aynı çatı altında buluşturduklarını söyledi.

Fuarın, Türkiye’nin en büyük kariyer fuarlarından biri olduğunu hatırlatan Köşger, "Ortaya çıkacak sinerji ile 21. asır Türklerin asrı olacak. Bunu iyi yetişmiş genç nüfusumuz ve dinamik özel sektörümüzle gerçekleştireceğiz." şeklinde konuştu.

İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı olan Selami Özpoyraz ise ekonomik kalkınmanın en önemli bileşenlerinden birinin de insan kaynağı olduğunu belirterek, bu kaynağın iyi yetiştirilmesinin yolunun eğitimden geçtiğini belirtti.

Özpoyraz, daha çok gencin mesleki eğitimi tercih etmelerini önemsediklerini vurgulayarak, meslek lisesinden mezun olanların da üniversitelerin meslek yüksekokullarına devam ederek yetkinliklerini geliştirmesinin sosyoekonomik kalkınma için kilit rol oynayacağını belirtti.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da fuara Ege Bölgesi'ndeki 9 ilde bulunan 20 üniversiteden toplam 55 bin öğrenci ve iş dünyasının temsilcileri ile 100 binden fazla kişinin katıldığını söyledi.

Kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarına ait 600’e yakın standın açıldığına dikkat çeken Budak, bu organizasyona ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu belirtti.

Prof. Dr. Budak, bu fuarların iş dünyasının zorlu rekabet koşullarında gençlere staj imkanı sağlama, potansiyellerini açığa çıkarma, yeteneklerinin farkına varma ve iş dünyasını yakından tanıma şansı sunulduğunu vurgulayarak, "Ege Bölgesi'nin istihdam ve kariyer olanaklarını canlandırma hedefi ile gerçekleştireceğimiz fuar, sadece öğrencilerin kariyerine değil, katılımcı firmaların nitelikli insan kaynağı ihtiyacına cevap vererek firmalarımızın gelecek projeksiyonuna büyük katkılar sunacaktır." dedi.

Konuşmaların ardından, bölgedeki üniversitelerde bilim, kültür sanat ve spor alanında ödül kazanan öğrencilere ödülleri takdim edildi.

Fuar, gençlerin istihdam edilebilirliklerinin artırılmasına, iş ve staj imkanlarına erişimde fırsat eşitliğine imkan tanıyacak.

Öğrenci ve mezunlar, fuarda firmaların insan kaynakları yetkililerinden iş ve staj fırsatları, kariyer imkanları gibi konularda bilgi alabilecek. Ayrıca çeşitli kişisel ve mesleki gelişim etkinliklerine, panellere, mülakat simülasyonlarına ve firmaların temsilcileriyle yapılacak mülakatlara katılabilecek