Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından 2020 yılında üretimden satış performanslarına göre bölgedeki 100 büyük sanayi kuruluşu belirlendi.

STAR RAFİNERİ İLK SIRADA YER ALDI

Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, üretimden satışlar kriteri baz alınarak paylaştığı listede ilk sırayı STAR Rafineri alırken, onu Tüpraş ve Petkim izledi.

Yorgancılar, 100 firmanın değerlendirilmesinde, üretimi ve merkezi İzmir'de olanların Türkiye genelindeki üretim rakamlarının dikkate alındığı bilgisin verdi.

"84 FİRMA KAR, 16'SI ZARAR ETTİ"

Üretimi İzmir dışında bulunan EBSO üyelerinin çalışmaya dahil edilmediğini söyleyen Yorgancılar, üretimi İzmir'de olup da merkezi farklı şehirde bulunan şirketlerin ise sadece İzmir rakamlarının değerlendirmeye tabi tutulduğunu dile getirdi.

Pandemi nedeniyle ham madde temininde yaşanan sorunlar, konteyner bulunamaması, navlun fiyatlarının ve finansman maliyetlerinin artması gibi konuların üretimi riske ettiğini kaydeden Yorgancılar, listedeki 100 firmadan 84'ünün kar, 16'sının da zarar bildirdiğini ifade etti.

"İLK 10 FİRMA YARIDAN FAZLASINI GERÇEKLEŞTİRDİ" 

Ar-Ge yapan şirket sayısının 60, yabancı sermayeli şirket sayının ise 27 olduğunu paylaşan Yorgancılar, büyük firmaların sektörlerinde kimya ve kimyasal ürünler, gıda, demir-çelik, metal ve döküm sanayilerinin öne çıktığını belirtti.

İlk 10 firmanın 100 büyük firmanın üretimden satışlarının yüzde 58'ini gerçekleştirdiğine dikakt çeken Yorgancılar, "Bir önceki yıla göre 100 büyük firmanın üretimden satışları yüzde 13, net satışları yüzde 14, diğer satışları yüzde 19 arttı." şeklinde konuştu.

"KAMU-ÖZEL SEKTÖR ARASINDA ETKİN BİR İLETİŞİM GEREKLİ"

Covid-19 ile ortaya çıkan konular ve risklerin yeni ve heyecan yaratacak bir ekonomik programın kamu ve özel sektör arasındaki etkin bir iletişimle oluşturulması gerektiğini vurgulayan Yorgancılar, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bankalar, firmalar ve halkın borçluluğunu azaltmaya yönelik bütünsel bir program hazırlanması, sektörel bazda ihtiyaca yönelik paketler hazırlanması, ihracat seferberliği başlatılarak kapsamlı destekler açıklanması, sanayi ve tarım yatırımları seferberliğine odaklanılması faydalı olacaktır." (AA)

Açıklanan listede ilk 10 sıra şöyle oluştu: