E-ihaleye,  www.eihale.gov.tr adresi üzerinden ve e-devlet sistemi üzerinden e-ihale uygulamasına erişim sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda android ve ios işletim sistemlerine sahip akıllı cihazlarınıza da e-ihale uygulamasını yükleyerek kolaylıkla kullanabilirsiniz.

E-İHALEYE GİREBİLMEK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Gerçek kişiler için işlemler; öncelikle www.eihale.gov.tr adresine kayıt olunmalıdır. Daha sonra ihaleye girmek istediğiniz mallar için ödenmesi gereken tutarın e-ihale adına açılmış banka hesabına yatırılması gerekmektedir. Böylelikle e-ihaleye giriş yapmış olursunuz. Kayıt işlemlerini aynı zamanda e-devlet sistemi üzerinden de yapabilirsiniz.

Tüzel kişiler için işlemler; kayıt olma aşamasında gerekli olan Tüzel Kişi bilgilerinin doldurulması gerekmektedir. Daha sonra tüzel kişiyi temsil edecek yetkilinin “üyelik başvuru formunu” imzalayıp, imza sirkülerini, Türkiye Ticaret Sicil Gazetesini e-ihale üyelik sözleşmesiyle birlikte iadeli taahhütlü Merkez Tasfiye İşletme Müdürlüğüne gönderilmektedir. Daha sonra işletme müdürlüğü tarafından formdaki bilgiler kontrol edilip tüzel kişilerin üyelikleri onaylanmış olacaktır. Tüzel kişi üyelikleri onaylanana kadar üyelikler askıda kalır ve askıda kalan üyeliklerden ihaleler için teklif verilemez.

E-ihale sistemine üyelik için hiçbir şekilde bir ücret ödemesi gerekmemektedir. Sisteme üye olmadan da ihalesi yapılacak olan malların bilgilerine erişebilirsiniz ancak ihalelere üye olmadan katılmanız olanaksızdır.

E-İHALEYE GİREBİLMEK İÇİN ÖDENMESİ GEREKEN TEMİNAT TUTARI?

Teminat tutarı satış bedelinin %10 nu kadardır. En az teminat tutarı ise 100.000 TL’den fazla olmamalıdır. Teminat ve satış bedelleri e-ihale adına açılmış banka hesabına yatırılması gerekmektedir. www.eihale.gov.tr adresinden banka ve hesap bilgilerinin detaylarına ulaşabilirsiniz. Kredi kartıyla teminat bedeli ödemesi yapılamaz.

İHALE BEDELLERİ

İhalelerde başlangıç bedeli vardır. Araçlar için başlangıç bedeli satış bedelinin %75’i, eşyalar için satış bedeli %50’dir. İhalelerde 50 TL’den başlayarak 2.000 TL’ye kadar artış yapılabilmektedir. E-ihaleye konulan satışa çıkarılacak olan eşyalara ihalenin bitiş saatine kadar teminat bedelini yatırdığınız takdirde teklif verebilirsiniz. İhalelerin yayınlanması için onay verildikten sonra 3 gün boyunca ilanda durmaktadır. İlan süresi sonunda 3 iş günü süresince ihaleler teklife açıktır.  

Verdiğiniz tekliften vazgeçmeniz durumunda eğer teklifiniz en yüksek iki teklifin arasında değilse ve satış bedelinin %75 inin altındaysa ihaleden çekilebilme şansınız vardır.

İHALELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Satış bedellerinin %75 in ve üzerindeki teklif olması halinde satışlar gerçekleştirilmektedir. Değerlendirme sonunda satışa uygun olan eşyaların satışı gerçekleştirilmektedir. Satışa uygun olmayan diğer eşyalar tekrar satışa sunulur. İhale sonuçlarınızı “sonuçlanan ihaleler” sayfasından öğrenebilirsiniz. Eğer en yüksek teklifi yapan ilk kişinin ihale tutarını yatırmadığı takdirde ikinci en yüksek teklifi yapan ihale tutarını ödeyerek eşyayı alabilir. Eğer ikinci kişide belirlenen süre içerisinde tutarı ödemezse teminatlar gelir olarak kaydedilir. İhaleyi kazanamadığınız takdirde yatırdığınız teminat bedeli serbest bırakılır.