Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, DowAksa’nın Yalova’da 117 bin metrekarelik alana kurulacak olan Karbon Elyaf Kompozit Malzeme Üretim Tesisi'nin temelini attı.

2023'TE TAM KAPASİTEYLE ÜRETİME BAŞLAYACAK

Temel atma törenine, Bakan Varank'ın yanı sıra Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Milletvekili Meliha Akyol, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Akkök Holding Yönetim Kurulu Başkanı Raif Ali Dinçkök, Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı ve DowAksa Başkan Vekili Ahmet Dördüncü ve DowAksa İcra Kurulu Başkanı Douglas Parks katılım sağladı.

 2023 yılında tam kapasiteyle üretime başlayacak tesis, Türkiye’nin karbon elyaf kullanan endüstriyel sektörlerdeki payını artıracak. Karbon elyafın daha çevreci ürünlerin üretilmesini mümkün kıldığını belirten Bakan Varank, “Dünyanın hem en ekonomik hem de en iyi performansa sahip karbon elyafı Yalova’da üretiliyor.” dedi.

"ÜRETİM KAPASİTESİNİ İKİ BUÇUK KAT ARTIRACAK"

Türkiye’yi küresel bir üretim üssü haline getirme gayretlerinin mevyelerini verdiğini dile getiren Varank, firmanın söz konusu yatırım ile birlikte üretim kapasitesini iki buçuk kat artırarak Türkiye'ye sağladığı katma değeri daha da üst seviyelere taşıyacağını söyledi.

"Salgına, savaşlara, dünyada yaşanan bütün belirsizliklere rağmen yatırımlarına durmaksızın devam eden müteşebbislerimize şükranlarımı sunuyorum" diyen Varank, yatırımın Türkiye’de yatırım yapmayı düşünen tüm girişimcilere parmakla gösterilecek bir yatırım olarak hızlı bir şekilde tamamlanması temennisinde bulundu.

ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

"KARBON ELYAF SEKTÖRÜ YILDA YÜZDE 15 BÜYÜYOR"

DowAksa'nın kompozit malzemeyi Türk mühendislerden oluşan ekibiyle kısa zamanda geliştirerek uluslararası standartlarda üretebilmeyi başarmış bir şirket olduğuna dikkat çeken Varank, "Dahası dünyanın hem en ekonomik hem de en iyi performansa sahip karbon elyafı burada, Yalova’da üretiliyor. Karbon elyaf sektörü her sene ortalama yüzde 10-15 oranında büyüyor. Geçen sene 118 bin ton olan talebin, 2030'da 400 bin tona ulaşması öngörülüyor." şeklinde konuştu.

Pazardaki talebi gören ve 2012'de vizyoner yatırıma imza atan şirketin karşılığını hızla aldığını belirten Varank, firmanın günümüzde gerek ürün gamı gerek mühendislik çözümleri gerekse know-how’ı ile karbon elyaf ve kompozit sektöründe dünyanın önde gelen global tedarikçilerden biri olduğunun altını çizdi.

Varank, söz konusu başarının perde arkasında akrilik elyafta dünya lideri olan Aksa ile malzeme bilimi konusunda öncü Dow’un bilgisinin ve deneyiminin olduğunu ifade etti.

"30'DAN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİYOR"

Yabancı bir firmanın üretim lisansına bağlı kalmadan kendi kaynaklarıyla karbon elyafı üretmenin önemine değinen ve bunun Türkiye açısından gurur verici olduğunu bildiren Bakan Varank, DowAksa'nın Ar-Ge çalışmaları, yenilikçi üretim teknolojisi ve ürünlerinin rekabetçi üstünlükleri sayesinde yerli olarak ürettiği ürünlerini 30’un üzerinde ülkeye ihraç ettiği bilgisini verdi.

Firmanın elde ettiği başarıların kendiliğinden olmadığını söyleyen Varank, "Yakalanan başarıda, 19 yılda sıfırdan inşa ettiğimiz Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosistemimizin büyük payı olduğunu ifade etmeliyiz. Yenilikçi politikalarımızla işletmelerimizin Ar-Ge, tasarım, yatırım ve üretim faaliyetlerini destekleyerek mal ve hizmetlerin katma değerini ve rekabet güçlerini artırıyoruz. TÜBİTAK, Kalkınma Ajanslarımız ve KOSGEB aracılığıyla firmalarımızın, müteşebbislerimizin projelerini destekliyoruz. Bakanlık olarak bizler tesis ettiğimiz yatırımcı dostu iş ortamı ile sektörün her zaman yanındayız. Bu doğrultuda, kurulduğu günden itibaren Bakanlık olarak farklı desteklerimizle DowAksa’nın da yanında olduk." ifadelerini kullandı.

"500 KİŞİYE İSTİHDAM İMKANI SAĞLANACAK"

Yeni yatırımın proje bazlı teşvik çerçevesinde destekledikleri projeler arasında en güzel örneklerden biri olduğuna işaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, fabrikanın mevcut üretim kapasitesini doldurduğunu, yıllar içerisinde yatırımla beraber üretim kapasitesinin iki buçuk kat artacağını ve 500 kişiye yeni istihdam olanağı sağlayacağını sözlerine ekledi.

DowAksa Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Dördüncü ise, “Bu yatırım katma değerli ihracat ve istihdam olanağı sağlamakla kalmayıp ülkemizin stratejik sektörlerdeki özyeterliliğini de destekleyecek. Yüksek performanslı karbon elyaflarımızla yenilikçi kompozit çözümleri geliştirmeye ve hem yerel hem de globaldeki iş ortaklarımızın hızla yükselen taleplerini karşılamak amacıyla yatırım yapmayı sürdüreceğiz." değerlendirmesinde bulundu. 

DowAksa İcra Kurulu Başkanı Douglas Parks da Ar-Ge yetenekleriyle daha büyük rüzgar kanatları ve daha yüksek enerji verimliliği sağlayan özel bir kompozit profil üretme olanağına sahip olduklarını belirtti. (AA)