Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, başta tekstil firmaları olmak üzere farklı sektörlerden birçok ihracatçı kuruluşun gümrük işlemleri nedeniyle ham maddeye ulaşmakta zorluk yaşamaya başladığını, uygulamanın gözden geçirilmesini beklediklerini vurguladı.

"HER İŞLEMİN ARDINDAN İSTENMEMELİ"

Türkiye’nin ihracat odaklı kalkınma hedefleri doğrultusunda "Dâhilde İşleme Rejimi"nin ihracatçı firmalara ham maddeye erişim kolaylığı sağlamak adına uygulanan önemli bir teşvik sistemi olduğunu belirten Çevikel, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün "Kumaş Cinsi Eşyanın Boyanması-Dahilde İşleme Rejimi" konusunda aldığı kararla mayıstan itibaren "ham veya mamul kumaşın baskı veya boya işlemlerine tabi tutulması" hususunun gümrük idareleri tarafından değerlendirildiğini ifade etti.

Yüksek kapasiteli şirketlerin baskı ve boya işlemleri gerçekleştireceği ithal ürünler için Bakanlık tarafından yıllık olarak verilen "Dahilde İşleme İzin Belgesi"ni alarak ürünlerde işlem yapıp ihraç edebildiğini anımsatan Çevikel, mevcut durumda söz konusu belgenin geçersiz hale geldiğini dile getirdi.

Çevikel, bu belgenin yerine yapılan her işlemin ardından gümrük idarelerinden "Dahilde İşleme İzin Belgesi" alınması gerektiğini söyledi.

İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE ÇAĞRI YAPTI

İhracatın kolaylaştırılması ve şirketlerin mağduriyetinin önlenmesi amacıyla sürecin pratik bir şekilde devam ettirilmesi gerektiğinin altını çizen Çevikel, sözlerini şöyle noktaladı:

“Kapasite raporu bulunan ve sirkülasyonu yüksek, işlem hacmi çok olan  firmalarımızın bahse konu işlemlerini Dahilde İşleme İzin Belgesi’yle de yapılabilmeleri ihracatçılarımıza zaman ve maliyet avantajı kazandıracaktır. Bu kapsamda yaşanan sıkıntıların İhracat Genel Müdürlüğümüz, iş dünyası kuruluşları ve sektör örgütleri ile birlikte değerlendirip çözüme kavuşturacağına inanıyoruz."