ANKARA (AA) –  "Eskiden elektrikte ve doğal gazda zaman zaman soğuk kış günlerinde kesinti ve kısıntı oluyordu. Günlük doğal gaz tüketim rekoru bu yıl 245 milyon metreküple kırıldı hem de hiçbir kesinti ya da kısıntı yapılmadı." dedi.
Nallıhan ilçesine bağlı Çayırhan Mahallesi'ndeki salon toplantısında Dönmez,  maden işçileri ve halkla bir araya geldi.

Maden Politikası ve Milli Enerji kapsamında daha çok yenilenebilir ve yerli enerjinin kullanılması için çalışmaların devam ettiğine dikkati çeken Dönmez, başta kömür olmak üzere bunun için yerli madenleri azami ölçüde değerlendirmek istediklerini anlattı.

Madencilikte uzun yıllar deneyim kazanmış yerlerde bu alana yoğun ilgi olduğunu ifade eden Dönmez, " Maden işletme sayısı, üretim ve istihdamın artırılması yönünde, buralardaki arkadaşlarımızdan, kardeşlerimizden ciddi talepler alıyoruz. Bizi bu oldukça memnun ve motive ediyor. Zonguldak'ta Cumhurbaşkanımız biliyorsunuz bir söz vermişti. Yeniden, bin 500 işçiyi istihdam edeceğiz demişti. Kura ilk bin kişi için çekildi. İnşallah en kısa sürede kalan 500 işçiyi de alacağız." İfadelerini kullandı.

Üretim ve istihdamı madenciliğin geliştiği diğer bölgelerde artırmama gibi bir lüks olmadığını vurgulayan Dönmez, "Yerli ve yenilenebilir kaynaklardan Türkiye'de üretilen elektriğin ancak yarısını elde ediyoruz. 19 milyar ton yerin altında kömürüz var. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak geçen yıl başarılarla dolu bir yıl oldu. 101,5 milyon ton ile kömür üretiminde 100 milyon ton sınırını aştık. Allah razı olsun bunda sizin alın teriniz var." değerlendirmesinde bulundu.

Hem elektrik hem de doğal gazda son yıllarda yapılan hamlelerle arz güvenliği sorununun gündemden kalktığını belirten Bakan Dönmez,"Eskiden soğuk kış günlerinde zaman zaman elektrikte ve gazda kesinti ve kısıntı oluyordu. Günlük doğal gaz tüketim rekoru bu yıl 245 milyon metreküple kırıldı hem de hiçbir kesinti ya da kısıntı yapılmadı. Sadece 5 büyük şehirde 2000'li yılların başında doğal gaz varken Cumhurbaşkanımızın direktifiyle 81 ile  ulaştırdık. Türkiye'de yer altı ve yer üstünde madencilik sektöründe 130 bin çalışan var ama madencilikte hala istediğimiz seviyede değiliz. Kömür üretimini ve istihdamı artırma amacındayız."

NALLIHAN VE BEYPAZARI'NDA DOĞAL GAZ

Nallıhan'a doğal gazı getireceklerini ifade eden Dönmez, Beypazarı Belediye Başkanı'yla da görüştüklerini, burada bazı semtlerde gaz olmadığını kendilerine ilettiklerini söyledi. 
Ankara'da üç dağıtım şirketi olduğunu hatırlatan Dönmez, "Oturacağız eksik kalan beldelerimizi ve mahallelerimizi de tamamlayacağız inşallah. Biraz sabırlı olacağız.

İnşallah bunu da burada çözeceğiz." dedi. Haziran 2020'de Çayırhan'da bulunan santrallerde sözleşmenin biteceğini anımsatan Bakan Dönmez," Bizim elektriğe ihtiyacımız oldukça, burada da maden olduğu sürece size daha bol ekmek var hiç endişe etmeyin. Hem elektrik hem madencilik santrali çalışmaya devam edecek. Bir takım dedikodular zaman zaman dolaşabilir. Sözleşme sona eriyor diye endişe etmenize gerek yok. Gerekli hazırlıklar yapılıyor. İhaleye hemen çıkarak o süre gelmeden gerekeni yapmış olacağız. 

Kim yeni işveren olacak bilmiyoruz ama haklarınızı koruyacak şekilde sözleşmenizi yapacağız. Siz de ekmeğinizi taştan, kömürden çıkarmaya devam edeceksiniz." diye konuştu.

BOR MADENİ

Geçen yıl Türkiye'nin 2 milyon 420 bin ton bor satarak 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Dönmez, bunu ara ürün ya da ham madde olarak değil yüksek katma değerli ürün olarak satmak istediklerini anlattı.

Dönmez, bu ürünleri, alın terini akıl terine katarak piyasaya sürmek gerektiğini belirtirken bunun için çabaların da devam ettiğini vurguladı.
hamlelerle arz güvenliği sorununun gündemden kalktığını belirtti.