İSTANBUL (AA) - Döner Üreticileri Derneği (DÜBİDER) Genel Başkan Vekili olan Muhammet Nezif Emek, ülkenin en önemli markaları arasında yer alan dönerin kalitesini ve geleneksel lezzetini koruma konusunda kararlı olduklarını belirterek, "Üretim sürecinde TSE başta olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası kuruluşun denetiminden geçerek sertifikalandırılan dönerin satışına da sertifika zorunluluğu getirilmelidir." şeklinde konuştu.

Emek, konuyla ilgili olarak yapmış olduğu açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bir süre önce gıdada denetim sonuçlarının kamuoyuna duyurulduğunu hatırlatarak burada özellikle et ve et ürünlerinde ciddi tağşiş ve hileye rastlanıldığını söyledi.

Türk halkının et ürünlerine yönelik ilgisinden bahseden ve döneri çok sevdiğini aktaran Emek, Türk dönerinin küresel bir lezzet haline geldiğini belirtti.

Emek, Türkiye'de ve dünyada tüketimi hızla artan dönerin geleneksel lezzetinin korunması amacıyla senelerdir büyük mücadele verdiklerine değinerek, bu konuda Döner Üreticileri Derneği'ni kurarak çalışmaları yaygınlaştırdıklarını söyledi.

Üretim ve satış sürecinde Türk dönerinin kalitesini ve geleneksel lezzetini koruma konusunda ısrarlı olduklarını belirten Emek, Türk dönerinin, ülkenin en kıymetli markalarından olduğunu  hatırlattı..

Emek, bu markanın sadece üretenlerin değil, büfelerin de sorumluluğu altında olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Türk dönerinin özgünlüğünü korumak için eğitim ve denetim konusunda verdiğimiz mücadeleyi sertifikasyon süreciyle tamamlamak istiyoruz. Bu yüzden üretim sürecinde TSE başta olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası kuruluşun denetiminden geçerek sertifikalandırılan dönerin satışına da sertifika zorunluluğu getirilmelidir. Türkiye'de büyük döner üreticilerinin önemli bir bölümü bu zorlu sertifikasyon sürecini milyonlarca liralık yatırımlar yaparak geçiyor. Ancak tüketiciye ulaşması noktasında yaşanılan sıkıntılar, bir de merdiven altı üretimle mücadelemiz var. Bu konuda ilgili kurumlarla girişimlerimiz sürüyor."