TRABZON (AA) – Rize, Trabzon, Gümüşhane ve Artvin’den oluşan Doğu Karadeniz Bölgesi, 2018 itibariyle, 126 ülkeye ihracat gerçekleştirdi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Kalyoncu, 2018’de, 1 milyar 189 milyon bin 356 dolarlık ihracatı, dört kentin yaptığını söyledi.
Trabzon'un 952 milyon, Rize'nin 149 milyon, Artvin'in 53 milyon ve Gümüşhane'nin 35 milyon dolarlık ihracata imza attığını belirten, Saffet
Kalyoncu, madencilik ürünleri, yaş meyve ve sebze ile fındık ihracatının ağırlıklı olduğunu söyledi.
Kalyoncu, 2018 yılında yapılan dış satımın 634 milyonluk kısmının fındık ve işlenmiş ürünleri, 201 milyonluk kısmının yaş meyve ve sebze ürünleri, 132 milyon dolarının ise madencilik sektöründen yapıldığını açıkladı.
Doğu Karadeniz ihracatında en büyük üç kalem dışında, son dönemlerde su ürünü ve işlenmiş türevlerinin 51 milyon dolarlık dış satıma konu olduğunu açıklayan Kalyoncu, otomotiv endüstrisinden 35 milyon, makine ve aksamlarında ise 11 milyon dolar dış satım yapıldığını kaydetti.

DOĞU KARADENİZ’İN KATMA DEĞERLİ ÜRÜN İHRACATI… 

Kalyoncu, bölgenin 140 milyon dolarlık yüksek katma değerli sanayi ürünü ihracatına da imza attığını belirterek, şöyle konuştu:

"Yüksek katma değerli ürün kategorisinde, Trabzon’un Ar-Ge çalışmaları ile ürettiği otomotiv yedek parçaları, küresel ticaretin, ünlü markalarınca satın alınmakta, yenilikçi mamül ısıtıcılar, prestijli marka statüsünde, başta Çin olmak üzere, 60 ülkeye satılmaktadır.
Trabzon’un ileri teknoloji ürün ihracatı, bugün Afrika’nın en ücra köşelerine kadar ki, dış satıma konu olmaktadır.” 
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ihracat yaptığı 126 ülke arasında, en büyük kalemleri oluşturan ülkeler şöyle oluştu:

RUSYA VE UKRAYNA'NIN İADESİ, İHRACATI DÜŞÜRDÜ...

Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Gürcistan ve Fransa.
Bununla birlikte, Rusya’nın yaş meyve ve sebzede, kendi gıda kodeksine uygunsuzluğu gerekçesi ile ürünü iade etmesi, ağustos ayından itibaren Gürcistan’ın çimentoya getirdiği kısıtlarla, çimento ihracının durması ve dış satımın düşmesine neden oldu.