Dizayn Etiket B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Semin Arzuhal, Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) konusundaki mevzuat ve farkındalık çalışmalarına ilişkin, “İş kazalarında üç ortak nokta vardır; denetim eksikliği, işyerinde iş güvenliği sisteminin yeterli uygulanmıyor olması ve eğitimsizlik. Mevzuat yetersizliği sebebiyle iş kazası gerçekleşme olasılığı çok düşüktür. Kaldı ki, ülkemizde bariz bir mevzuat eksikliği olduğunu düşünmüyorum. Asıl konu mevzuatların iyi idrak edilip, iş yerlerinde hayata geçirilebilmesi ve eksiksiz bir şekilde uygulanması. Ancak bu şekilde iş kazalarının önüne geçilebilir.” şeklinde konuştu.

Firma olarak İSG’nin öneminin farkında olduklarını dile getiren Arzuhal, İSG’nin yasal yaptırımlarla zorunlu hale gelen bir uygulama gibi göründüğünü ancak kültür olarak benimsenmesi gerektiğini aksi halde sonuç alınamayacağını ifade etti. 

“İSG, GİDER OLARAK GÖRÜLMEMELİ”

Arzuhal sözlerine şöyle devam etti: “Öncelikli olarak neyi neden yaptığınızı bilmek zorundasınız. Çalışanlar, sadece yetkilileri istediği için kişisel koruyucuyu kullanmamalı. Koruyucuların kendilerine yararları, onu ne gibi risklerden koruyacağı iyi bir şekilde anlatılmalı ve benimsetilmelidir. Bunlar düzenli eğitim programları ile aşılabilir. Bu nedenle firmamda çalışanlarla birebir eğitim, olmazsa olmaz.” Firmalarında İSG bilincinin oluşturulması konusunda en zor iki unsurun işveren ve çalışan tutumlarının aşılması olduğunu belirten Arzuhal, işverenlerin İSG’yi gider kalemi olarak görmemeleri ve İSG uzmanları ile koordineli olarak çalışmaları gerektiğinin altını çizdi. Bu kapsamda firmalarında öncelikle, işverenleriyle iş birliği içerisinde çalıştığını ifade eden Arzuhal, “Çalışanların, ‘bana bir şey olmaz, bu işi en iyi ben bilirim, bizde büyük kaza olmaz’ gibi cümleleri aşmakta zorlandığımız konulardan. Bu nedenle onlara farklı bir bakış açısı yaratmak önemli.” dedi. 

“UZMANLARA YAPTIRIM GÜCÜ VERİLMELİ”

Arzuhal, Türkiye’de İSG ilgili farkındalığı artırmaya yönelik yapılabilecekler noktasında ise şunları söyledi: “Türkiye’de 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğe girdiğinden beri güzel gelişmeler oldu. Ancak geliştirilmesine ihtiyaç var. 2018 yılında iş kazalarında 1923 kişi hayatını kaybetti. Bu sayıyı azaltmak için özellikle İş Sağlığı ve Güvenliği bir kültür olarak benimsenmek zorunda. Artık işverenlerin ellerini taşın altına koymaları gerekmektedir. Devletin ise, uzmanlara danışmanlıktan öte yaptırım gücü vermesi ile iş kazaları ve meslek hastalıklarının sayıca düşeceğine inanıyorum.”