Kanadalı işadamı Yüksel Kaya, Diyarbakır'da yaptığı yatırım ile üç kıtada, 26 ülkeye çikolata ihraç ediyor. Kaya, 2019'da, ihracat ülke sayısını, 26'dan 50'ye çıkartmayı, istihdamı arttırırken, bölgeye katkıda bulunmayı hedeflediklerini anlatıyor.

Yıllık 1 milyon kilo çikolata ihracatını yaptığını anlatan Kaya, 2019’da hedeflerinin dünyanın 50 ülkesine Diyarbakır'ın çikolatasını ihraç etmek, olduğunu belirterek, “Kakaolarımızı Gana ve Fildişi Sahili'nden, şekerlerimizi Türkiye, Fransa ve Brezilya'dan, fındık ezmesini de Endonezya'dan tedarik ediyoruz. İthal ettiğimiz bu ürünleri burada mahsule dönüştürüp, ihraç ediyoruz" dedi.

BAKANLIKTAN 1,2 MİLYON TL DESTEK
Söz konusu proje için üç bakanlığın destek verdiğini söyleyen Kaya, Tarım ve Orman Bakanlığının 1 milyon 200 bin lira destekte bulunduğu belirtildi.


Kanada'dan Diyarbakır'a 2013 yılında gelen iş insanı Yüksel Kaya, yatırım yapma kararı aldı. Yatırımlarına inşaat sektörüyle başlayan Kaya, Organize Sanayi Bölgesi'nde çikolata fabrikası kurdu. Devletin teşvikleriyle çikolata fabrikasını kuran Kaya, şu anda 4 kıtada 26 ülkeye Diyarbakır'dan üretilen çikolataları gönderdiğini söyledi. Kaya, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 35 kişinin istihdam edilidiği fabrikada önümüzdeki dönemde 50 ülkeye çikolata ihracaatın yapılması hedeflendiğini söyledi.

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustufa Ertan Atalar, fabrikada üretilen çikolatada kullanılan badem, ceviz ve fıstıkların Diyarbakır bölgesindeki çiftçilerden temin edildiğini söyledi. Atalar, ürünlerin buradan değerlendirilmesi, çiftçilerin üretimini de artırıyor" dedi


26 ÜLKENİN GIDA PAZARINDA YERLERİMİZİ ALDIK
İş insani Yüksel Kaya ise Kanada'dan gelip Diyarbakır'da yatırım yaptığını ifade ederek, "Çözüm sürecinin başlamasıyla hem devletin sunduğu teşvikler hem de memleket sevdası olduğu için gelip burada yatırım yapmaya karar verdik. İlk önce inşaat söktüründe yatırımlarımız oldu. Daha sonra Organize Sanayi Bölgesi'nde çikolata fabrikasını kurduk. 4 yıldır faaliyet yürütüyoruz. Yılda 1 milyon kilo çikolata ihracatını yapıyoruz. Hedefimiz, önümüzdeki dönemde dünyanın 50 ülkesinin pazarında yer almaktır. Ortadoğu ile başlayan ihracatımız şu an, Afrika, Asya ve Avrupa kıtalarını da kapsayarak, 1 milyon kilograma ulaştı" diye konuştu.