Çin, büyüme çağındaki ergenlerin fazla dijitalizmin sonuçlarından korumak amacıyla harekete geçti.

Ergenlerin dijital ürünlere bağımlılığından korumak için Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi, mevcut yasada düzenlemeler yaparak yeniden oyladı ve yasanın 1 Haziran 2021’de yürürlüğe girmesine oybirliğiyle karar verdi. 

Yeni yasa ile birlikte internet ürün ve hizmet sağlayıcıları, yetişkin olmayanlara, bağımlılık yaratacak nitelikteki ürün ve hizmet sunmalarını önleyecek.

İSTEDİKLERİNDE BLOKE EDEBİLECEKLER

Yasa ayrıca, zaman ve tüketim kısıtlamasını da içeriyor. Bu kapsamda oyun, canlı-sesli yayın, video ve sosyal ağlar gibi dijital hizmet sağlayıcıları, reşit olmayan gençlerin dijital ürünlere bağımlılığını sınırlandırmak adına “uygun işlevsellikte” önlemler benimseyecek.

Ek olarak, yüksek dozda siber arza maruz kalan gençlere ve ebeveynler, sağlayıcılardan bunları durdurmaları ya da bloke etmeleri gibi gerekli önlemler almalarını talep etme hakkını da elde edecek.

YABANCI OYUNLARI DA ETKİLEYECEK

Çin, 2018 yılının aralık ayında video oyunlarının sebep olduğu bağımlılığa ve sosyal amaçlara hizmet etmeyen bilgisayar-konsol oyunlarına karşı tedbirler almaya başlamış, bir etik komite, bu tür oyunları incelemekle yetkilendirilmişti.

Yeni yasal düzenlemenin, video oyunları sektöründeki büyük firmalardan olan Tencent’ın yerel dijital ürünlerini hedef almasının yanı sıra, Asya piyasasında satışta olan yabancı kökenli oyunları da etkileyeceği bildirildi.