İSTANBUL (AA) - Ticaret Bakanı olan Ruhsar Pekcan, “İhracatta yakaladığımız ivmeyi sürdürerek, hedeflerimize ulaşmamızın en temel yolu ihraç ürünlerimizin teknoloji, tasarım ve marka içeriğinin seviyesini yükseltmekten geçmektedir.” şeklinde konuştu.

Pekcan, Design Week Turkey kapsamında düzenlenen Desing Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri töreni sırasında yapmış olduğu konuşmada, tasarım odaklı üretim ile yüksek katma değerli ihracatın önünü açacak bu gibi organizasyonlar ile sanayicilerin rekabet gücünü daha da artırmayı amaçladıklarını belirterek, bakanlık olarak bu tür etkinlikleri önemsediklerini söyledi.

Bu etkinlik vesilesiyle yurt içinden ve yurt dışından tasarıma gönül veren herkesin bu etkinlikte olmasının sevindirici olduğunu dile getiren Pekcan, şöyle konuştu:

“Bu yıl 'Tasarımın Ötesinde' temasıyla tasarımın gücünün geniş bir yelpazede ele alınacağı bu etkinliğin sürdürülebilir ihracat artışında ve cari açığın azaltılmasında tasarımın önemi tekrar ortaya koyacağına inanıyorum. Bakanlık olarak tasarıma, markalaşmaya, teknolojiye ve dijitalleşmeye önem veriyor ve bütün politikalarımızın merkezine alıyoruz. Tasarım insanlık tarihiyle birlikte başlamış ve onu şekillendirmiştir.

İlk mağara resimlerinden, Leonardo Da Vinci’nin çizimlerine bugün kullandığımız telefonlara kadar her yerde insanın tasarlama tutkusunun ve kabiliyetinin etkisi vardır. Tarih boyunca insanların bir kısmı yeni tasarımlar yaparken bir kısmı da buna ulaşmak için çaba harcamış, para harcamıştır.”

Pekcan, Bakanlık olarak tasarım yarışmalarında ödül alan toplam 180 tasarımcının dünyanın en iyi okullarında eğitim alarak dünyaya açılmasını sağladıklarını aktararak, bu desteklerle, tasarımı her ölçekte ve sektördeki firmaların merkezine almayı ve ihracatta itici güç oluşturmayı hedeflediklerini vurguladı.

2018 senesinde birim ihraç fiyatının 1,33 dolar, tasarım desteklerinden faydalanan şirketlerin birim ihraç fiyatı ortalamasının 13,1 dolar seviyesinde olduğuna dikkat çeken Pekcan, bu oranların, tasarımın katma değerli ihracatın kilit unsuru olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti

Bakan Pekcan’ın konuşmasın dan sonra üstün tasarım, iyi tasarım ve kavramsal tasarım başlıkları altında 62 ödül, sahiplerine takdim edilsi.  Sonrasında ise bakan Pekcan, tasarımların sergilendiği alanı gezdi.