İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Güven Karaca, dört aylık döneminde 690 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sektörlerinin 163 ülkeye ürün gönderdiğini bildirdi.

"BU YILKİ HEDEFİMİZ 2 MİLYAR DOLARI GEÇMEK, PAZARI ÇEŞİTLENDİRMEK"

12. Eksposhoes Ayakkabı Moda ve Saraciye Fuarı için Antalya'ya gelen Karaca, deri ve deri mamulleri sektörünün geçen yılı 1 milyar 730 milyon dolar dış satım ile tamamladığı bilgisini verdi.

Koronavirüs pandemisinin ardından düşen kapasite kullanım oranlarının tekrardan yüzde 63 seviyelerine çıktığını söyleyen Karaca, 2021'de dış satımda 1 milyar doların üzerine yükselerek rekora imza atan ayakkabı sektörünün ilk sırada olduğunu, onu deri konfeksiyonu, saraciye, bitmiş ve yarı mamul deri sektörlerinin takip ettiğini dile getirdi.

Karaca, 2022'nin ilk çeyreğine ise ihracatta artışın sürdüğünü, dört aylık dönemde 690 milyon dolar ile rekor kırıldığını vurguladı ve "Geçen senenin aynı dönemiyle kıyasladığımızda yüzde 28 artış yaşandı." diyerek devam etti. Karaca, bu yılki hedeflerinin de 2 milyar doların üzerine çıkmak ve pazarı çeşitlendirmek olduğunu açıkladı.

"KATMA DEĞERLİ İHRACATI ÖN PLANA ÇIKARIYORUZ"

İDDMİB Başkanı Karaca, katma değerli ihracatı ön plana çıkararak dünyanın talebini karşılamaya çalıştıklarının altını çizdi. Türkiye'nin deri ve deri mamullerinde cazibe merkezi olduğunu belirten Karaca, dünyada ayakkabı ya da çanta alınacaksa Türkiye'nin ziyaret edilmesi gerektiğini ifade etti.

Sektör olarak 163 ülkeye ihracat yaptıklarını, AB'nin yüzde 43 ile ilk sırada bulunduğunu kaydeden Karaca, ikinci sırada eski Doğu Bloku ülkeleri ve üçüncü sırada Afrika ve diğer ülkeler konumlandığını söyledi.

Afrika ülkelerinin yükseliş trendinin sürdüğünü bildiren Karaca, "Dünyada 210 milyar dolarlık bir pazar var. Biz 1 milyar 730 milyon dolarını yapıyoruz. Hedefimiz bunu genişletmek. ABD 30 milyar dolarlık bir pazar ve biz buraya yüzde 1'in altında ihracat yapıyoruz. G. Kore, AB, eski Doğu Bloku ülkelerindeki pazar payını büyütmek, yeni pazarlar yaratmak durumundayız." biçiminde konuştu.

"DERİ VE DERİ MAMULLERİ OSB'Yİ KURMAYI PLANLIYORUZ"

Deri sektörü bakımından dünyanın gözünün Türkiye'de olduğuna işaret eden Karaca, talebi karşılayabilmek adına organize sanayi bölgesi (OSB) projesini planladıklarını dile getirdi.

Karaca, "karbon nötr OSB" için bakanlıklarla görüşmelerin devam ettiğini ifade ederek sözlerini şöyle noktaladı:

VAİLLANT TÜRKİYE İLETİŞİM KURULU TOPLANTISI YAPILDI VAİLLANT TÜRKİYE İLETİŞİM KURULU TOPLANTISI YAPILDI

"Ölçek problemini çözüp, dünya markalarının talebini daha fazla karşılayacağız. Müşteri var, kapasite yetmiyorsa, büyümek zorundayız. Ancak üretirken dünyayı tüketmememiz gerekiyor. 'Karbon nötr OSB' kurmak hedefindeyiz. Meslek liselerinin, Ar-Ge merkezlerinin, sosyal donatıların içinde olduğu teknolojik bir OSB kurmak zorundayız. Projemiz hazır, 4 milyon metrekare alana ihtiyacımız var. Türkiye'nin 250 milyar dolarlık ihracat hedefine katkıda bulunacağımız bir OSB kurmak istiyoruz." (AA)