Her sektörün çalışma şartları değişiklik gösterdiği için farklı özelliklerde vinç çözümlerine ihtiyaç duyulur. Bu özelliklerde esas olan sektöre ve firmanın kapasitesine göre müşterinin ihtiyaçlarıdır. Bazı sektörler için vincin kapasitesinin fazla olması beklenirken, bazı sektörler için esnek hareket kabiliyeti belirleyici olmaktadır. Demiryolu sektöründe en çok kullanılanlar; lokomotif çevirme köprüsü, gezer köprülü vinç ve pergel vinç olarak sıralanmaktadır.

Çevirme köprüleri, lokomotiflerin diğer raylara geçişini sağlamak veya bakım sırasında kullanılmak amacıyla geliştirilmiştir. Ana hat üzerinde iki yönlü çalışabilmektedirler. Dönme eylemi, kontrol paneli üzerinden gerçekleştirilir, köprü hedef noktaya eriştiğinde otomatik olarak kilitlenir. Lokomotif, çevirme köprüsüne girdikten sonra vinç yardımıyla çevirme hareketi yapması sağlanmaktadır. Ülkemizde sayısı 50 civarı olan çevirme köprüleri seksen yıldır kullanılmakta olup sağlam yapılı ve zor aşınan malzeme kullanılarak üretilmektedir. Düzenli bakımlarla satış sonrası destek verilerek köprülerin uzun süreli kullanımı sağlanmaktadır. Ülkemizde uzmanlığı çevirme köprülerinin imalatı olan az sayıda firma bulunmaktadır.

Dünyada bir ilk olarak, 300 ton kapasiteli ve 44,5 metre uzunluğu bulunan lokomotif çevirme köprüsünün imalatı Vinçsan tarafından tamamlanmıştır. Vinç imalatı alanında 39 yıllık tecrübesi ile sektörün köklü firmalarından biri olan Vinçsan, demiryolu sektörü için lokomotif çevirme köprüsü ve vinçleri özel olarak tasarlayıp yüksek kalitede ekipmanlar kullanarak üretmektedir.

www.vincsan.com