İSTANBUL (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı olan Nail Olpak, "Güvenli bir şekilde tedarik zinciri sağlayan ve karşı tarafa mallarını ve hizmetini aktarabilen kazanan olacak diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından "Transatlantic Talks webinarları" kapsamında "Seçim Sonrası ABD Ticaretinden Neler Beklemeli: Ticari partnerleri etkileyecek tarafsız faktörler" konulu bir online seminer düzenlendi.

Mercury Başkan Yardımcısı Joe Garcia'nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen ve ABD-Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geleceği ele alındığı online seminere DEİK Başkanı Nail Olpak ve TAİK Başkan Yardımcısı Seymur Tarı'nın yanı sıra ABD Exim Bank'ın Eski Başkanı ve 'Ticaret Dört Harfli Bir Kelime Değil' kitabının yazarı Fred Hochberg yer aldı.

Olpak, toplantıda yapmış olduğu konuşmada, DEİK'in yaptığı çalışmalara ve TAİK'in önemine değindi.

DEİK'teki rolünün ötesinde Türk Eximbank ve Turkcell'in Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de sürdüğünü aktaran Olpak, "Hepimiz küreselleşmeden bahsediyorduk yıllarca ve bir yandan da yakın zamanda lokalizasyon ve küreselleşmenin yerelleşmesine odaklanır olduk. Pandeminin ilk etkisi bu oldu. İkinci olarak günlük alışkanlıklarımız ve iş yapma tarzımız yeni normale geçiş yapmakla kalmıyor aynı zamanda farklı sektörler örneğin; finans sektörü ve merkez bankalarının oynadığı rol de değişiyor. Çünkü merkez bankaları doğrudan yatırım desteği programı başlattılar. Bu geçmişte hiç de olağan değildi. Değinmek istediğim ikinci nokta buydu." şeklinde konuştu.

Pandemiyle birlikte yaşanan diğer gelişmeleri de gündeme getiren Olpak, şöyle devam etti:

"Değinmek istediğim üçüncü nokta ise bizler şimdiye kadar ölçek ekonomilerden, rekabetten vs. bahsediyorduk. Ama şimdilerde fark ediyoruz ki aslında bir büyük tedarikçiye bel bağlamak ve sadece ona çalışmak artık avantajlı değil. Son olarak yakından uzaktan, pahalıdan ucuzdan bahsederdik. Bunları kriter olarak belirlemiştik. Halbuki bu günlerde fark ediyoruz ki bulunur çok daha önemli. Ve yorum olarak şunu da söylemek istiyorum tam olarak yıldızı yükselen sektörler hangileri olacak henüz bilmiyoruz. Biraz fikrimiz var ama sonuçta güvenli bir şekilde tedarik zinciri sağlayan ve karşı tarafa mallarını ve hizmetini aktarabilen kazanan olacak diye düşünüyorum.