Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Olpak:"Reel sektörün belini büken, döviz şoku veya Türkiye’nin Gayrisafi Milli Hasılası değil,  belirsizliktir” dedi. 

Reel sektörün, puslu havayı değil, açık ve net görüşü istediğini belirten, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Olpak, önce huzur, sonra güven ve sürdürülebilirliği bekleyen piyasa oyuncuları, “belirsizliği istemez” dedi.
Nail Olpak, 10 Ağustosla başlayan döviz şokundan, etkilendiklerini, yaralandıklarını, bununla birlikte, yine de hayatta olduklarını söyledi.

DEİK: REEL SEKTÖRÜ VURAN DÖVİZ ŞOKU DEĞİLDİ! 

DEİK Başkanı Olpak, 2018 yılı ağustosunda yaşanan döviz şokunu manipülasyon olarak yorumladı. Döviz şokundan etkilendiklerini, hasar ve yara da aldıklarını belirten Olpak, bu tabloda asıl sorunun, döviz ya da GSMH’deki büyüme olmadığını, üreticiyi yaralayanın belirsizlik olduğunu vurguladı.
Olpak, Türkiye’yi vuran fırtınanın arkada kaldığını kaydederek, küresel ticarette yaşanan, global savaşlara işaret ederek, şöyle konuştu: “2019’da dünyada 0,5’lik bir büyüme bekleniyor. Yani, artık durgunluk her yerde. İşte bu nedenle, tüm Türkiye, el ele vererek, tek yumruk olmak zorunda. Bunu sağlamak için, Türkiye Cumhuriyeti’nin 95. Yılında, stratejik bir yapısal dönüşüme gittik. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçtikten kısa bir süre sonra, ekonomik bir saldırıyla karşı karşıya kaldık. Ağustosta yaşanan döviz şoku, bizi etkiledi mi, ‘evet’; hasar aldık mı, ‘evet’; yaralandık mı, ‘evet’ ama ölmedik, ayaktayız. Türkiye’nin kararlılığı, azmi ve sabrı ile düştüğü yerden nasıl kalktığını da, nasıl yoluna devam ettiğini de herkese gösterdik. Devam da edeceğiz. Ekonomi yönetiminin açıkladığı, ‘Yeni Ekonomi Programı’ndaki hedeflerimize ulaşacağımızı görüyoruz."

DEİK: ETİK DIŞI TİCARET SAVAŞI KİMYAYI BOZDU

Olpak, Gladstone'un (*) meşhur “Ticaret, devletlerin gücünü eşitleyen bir unsurdur' bu gücü de etik kurallar içinde kullanmalıdır. Etik kuralları hiçe sayıp, dengeleri bozmanın ise geri dönülmez sonuçları olabilir” sözünü anımsattı.
Olpak, dünya ekonomisinin hızla ikinciliğe yükselen ve oradan da kaçınılmaz bir biçimde birinciliğe doğru giden Çin’e işaret ederek, şöyle konuştu:

OLPAK: TİCARET SAVAŞININ EN BÜYÜK TEMSİLCİSİ KİM?

“Çin Komünist Partisi'nin lideri, bugün serbest piyasa ekonomisinin en önemli temsilcisi, ABD’yi ise korumacılıkla itham ediyor. Çin Halk Cumhuriyeti ile ABD arasındaki küresel ticaret savaşı nedeniyle, 2019’da dünyada 0,5’lik bir daralma öngörülüyor.
Sadece bu bile, ortak akla, el ele davranmaya ne kadar ihtiyacımız olduğunun işareti.”

(*)William Ewart Gladstone (1809-1898)
İngiliz Liberal Parti üyesi politikacı ve İngiltere’nin uzun süreli, "halkçı" başbakanı.