Builder.ai ve KOMÜNİTE ORTAKLIK KURDUĞUNU DUYURDU Builder.ai ve KOMÜNİTE ORTAKLIK KURDUĞUNU DUYURDU

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Tanrıver, Birliğin yeni hizmet binasında gerçekleştirilen "2021 Yılı Değerlendirme Toplantısı"nda basın mensuplarıyla buluştu.

"BUGÜN İTİBARIYLA YÜZDE 43 ARTIRDIK"

Değerlendirme toplantısında konuşan Tanrıver, geçen yılın dünya ekonomisinin ve ticaretinin kısmen normalleştiği bir yıl olduğunu, dünya mal ihracatının yüzde 13 arttığını söyledi.

Türkiye’nin 2021’i dış satımda rekora imza atarak tamamladığını hatırlatan Tanrıver, birlik olarak ihracatta yılı oldukça verimli geçirdiklerini, pandeminin etkisine rağmen 2020’de yüzde 12 artışla 2 milyar 68 milyon dolarlık, 2021’de ise 2020’ye göre yüzde 23 artışla 2 milyar 542 milyon dolarlık dış satım yaptıklarını dile getirdi. 

Tanrıver, göreve geldikleri 2018’de 1 milyar 778 milyon dolar olan dış satımı gün itibarıyla yüzde 43 artırdıklarını, 2021'de 2 bin 667 üye ile 187 ülke, özerk ve serbest bölgeye ihracat yaptıklarını vurguladı. 

"40 MİLYON TL’LİK DESTEK SAĞLADIK"

DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Tanrıver, Birliğe 367 firmanın yeni üye olduğunu dikkat çekerek şöyle devam etti: 

"Geçen yılki faaliyetlerimizde çevrim içi olarak bini aşkın firmamızın katıldığı 20'yi aşkın seminer ve eğitim gerçekleştirdik. Üye ihracatçı firmalarımıza 2021 yılında toplam 40 milyon lira ihracat desteği sağladık. İhracat açısından hangi ülkeye hangi ürün gönderilebilir çok önemli. Ülke-sektör araştırma raporlarını hazırlıyoruz. Firmaların ihracatla ilgili tüm sorun ve ihtiyaçlarına ücretsiz hizmet sunuyoruz. Pandemi döneminde ara verdiğimiz yurt dışı sektörel ticaret heyetlerine ve fuar katılımlarına başlıyoruz. Genç ihracatçı sayısını artırmak ve geleceğin ihracat ehli genç neslini yetiştirmeyi amaçlıyoruz."

İhracatçılara daha iyi hizmet vermek ve Erzurum'a katkıda bulunmak adına Birliğin yeni hizmet binasını faaliyete aldıklarını kaydeden Tanrıver, 2022’de ise dış satım hedeflerinin 3 milyar dolar olduğunu ifade etti. (AA)