İSTANBUL (AA) - TİM Başkanı İsmail Gülle, TİM’in Ticaret Bakanlığı ile ortaklaşa açıkladığı ihracat verileriyle ilgili yazılı bir açıklamada bulundu.

Gülle haziran ayında, dokuz günlük uzun bayram tatilinin de olduğunu ifade ederek daha az iş gününde, daha yüksek günlük performansla ihracat gerçekleştirdiklerini vurguladı. 

Son 3 yıldır Ramazan Bayramı’nın haziran ayına geldiğini hatırlatan Gülle, aylık ihracat rakamları üzerinde takvim etkisinden söz etmenin mümkün olduğunu belirtti.

Yılbaşından beri haftalık ortalama 3,3 milyar dolar ihracata imza atıldığını ancak 3-9 Haziran haftasında ihracatın 381 milyon dolarda kaldığı bilgisini veren Gülle, hesaplamalarına göre geçtiğimiz ayda takvim etkisinden arındırılmış yapısal artışın yüzde 8 seviyesinde olduğunu söyledi.

1.107 FİRMA BİR İLKE İMZA ATTI 

Haziranda 81 ilin tamamının ihracat yaptığının altını çizen Gülle, 23 ilin ihracatını artırmayı başardığını ve bu şehirler arasında öne çıkanların ihracatını 4,5 kat artıran Rize, yaklaşık 3 katına çıkaran Siirt ve yüzde 40’ın üzerinde artıran Adıyaman olduğunu ifade etti.

Gülle, söz konusu ayda 32 bin 973 firmanın ihracat gerçekleştirdiğini, bu firmaların bin 107’sinin ise tarihinde ilk kez ihracat yaptığını kaydetti.

Gülle ayrıca, net ihracatın 2019’da da büyümeye pozitif katkısını güçlü kılmak için çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini açıkladı.