Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MÜSİAD'ın 32. Kuruluş Yıl Dönümü Programı ve Geleneksel MÜSİAD Türkiye’nin Gücü Ödülleri töreninde Mobilite Çağrısı kapsamında desteklenecek projeleri açıkladı. 

102 PROJE İÇİN KARAR VERİLDİ

Kritik teknolojilerin yerli ve milli olanaklarla geliştirilmesinin hedeflendiği Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında mobilite alanında 31 yeni proje desteklenecek.

Türkiye’nin teknoloji düzeyi yüksek alanlarda cari açık verdiği ürünleri yerlileştirme hedefiyle yola çıkan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nda 2021 yılında açılan ilk çağrı olan Mobilite Çağrısı’nda değerlendirme süreci tamamlandı. 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile On Birinci Kalkınma Planı hedefleri çerçevesinde hazırlanan Mobilite Çağrısı’nda değerlendirme süreci sonrasında 102 proje için karar verildi.

SEO VIBES ON TOUR İSTANBUL : DİJİTAL DÜNYANIN UZMANLARI SEO VIBES ON TOUR İSTANBUL : DİJİTAL DÜNYANIN UZMANLARI

"161 MİLYON TL'LİK AR-GE HARCAMASI YAPILACAK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD'ın ödül töreninde konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Türkiye’yi 2023 hedeflerine taşıyacak, 2053 vizyonuna kilitleyecek yolun katma değerli ve yenilik odaklı üretimden geçtiğinin çok iyi farkındayız. Bu amaçla başlatmış olduğumuz Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programımızı, hamdolsun, yeni alanlara teşmil ederek bütün bu alanlarda başarıya kilitlenmiş vaziyetteyiz. Ar-Ge’sini ve üretimini ülkemizde gerçekleştireceğimiz, diğer bir deyişle yerlileştireceğimiz 919 yüksek teknolojili ürün belirledik." diye konuştu.

Programın çağrısı doğrultusunda gerçekleştirilen başvuruların değerlendirilmesi neticesinde Türkiye’ye büyük kazanımlar sağlayacak 31 projenin desteklenmesine karar verildiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu projeler için 3,5 milyar TL sabit yatırım ile 161 milyon TL Ar-Ge harcamasının yapılacağını belirtti.

"TÜRKİYE'Yİ KRİTİK TEKNOLOJİLERİN ÜRETİCİSİ HALİNE GETİRECEĞİZ"

Elektrikli araçların batarya taşıyıcıları, yenilikçi teknolojiye sahip hafifletilmiş parçalar, ileri sürüş destek sistemi, akıllı kamera sistemi gibi birçok ürünün yerli olanaklarla üretilmesinin hedeflendiğini kaydeden Erdoğan, gelecek dönemde elektronik, kimya, eczacılık gibi yüksek teknolojili diğer sektörleri de dahil ederek programın kapsamını genişletmek istediklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu sayede Türkiye'yi kritik teknolojilerin pazarı yerine üreticisi haline getirme idealimizi sizlerin de desteğiyle adım adım gerçeğe dönüştüreceğiz." diyerek sözlerini sonlandırdı.

HAMLE PROGRAMI NEDİR? PROGRAM NEDEN ÖNEM TAŞIYOR?

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, teknoloji seviyesi yüksek veya yoğun dış ticaret açığı verilen ürünlerin yerli olanak ve kabiliyetlerle üretilmesi amacıyla hayata geçirildi.

Katma değerli üretimin arttırılmasını hedefleyen program ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK, KOSGEB gibi bağlı ve ilgili kuruluşlar tarafından verilen destekler tek pencereden yönetiliyor. (AA)