Özel bir firma tarafından, Hitit medeniyetinin başkenti olan Hattuşa'nın bulunduğu Çorum'un Boğazkale ilçesinde yürütülen çalışmalarda 2,7 milyon ton bakır rezervi bulundu.

Farklı sektörlerde faaliyet gösteren ve merkezi İzmir'de bulunan Avod AŞ bünyesindeki madencilik firması tarafından Boğazkale ilçe merkezine yaklaşık 2 kilometre mesafedeki ürütülen sondaj ve rezerv tespit çalışmaları başarıyla tamamlandı. Çalışma sonunda, 2,7 milyon ton bakır rezervi tespit edildi.

Türkiye'nin en büyük bakır rezervleri arasında gösterilen bölgede gerekli prosedürlerin tamamlanmasının ardından  işleme tesisi kurulması için çalışma başlatılacak.

Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden  olan Hatti ve Hititlerin kültürel mirasını barındıran, ayrıca "UNESCO Dünya Kültür Mirası" ile "Dünya Belleği" listelerindeki tek antik şehir unvanıyla Türkiye'nin ön nemli turizm mekanları arasında yer alan Hattuşa antik kentine ev sahipliği yapan Boğazkale ilçesinde büyük bir bakır rezervinin belirlenmesi, heyecanla karşılandı.

Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, tarihi ve turistik bakımdan önemli bir yerleşim yeri olan Boğazkale'nin nüfus bakımından ise Türkiye'nin en küçük ilçeleri arasında bulunduğunu belirtti.

İlçe sınırları içerisinde büyük bir bakır rezervinin bulunmasının mutluluk verici olduğunu söyleyen Tangazoğlu, Türkiye ve dünyada değerli bir konuma sahip olan Hattuşa'nın bu değerle tekrar gündeme gelmesinin son derece güzel bir olay olduğunu belirtti.

Boğazkale'nin yaz aylarında artan nüfusunun kış mevsiminde azaldığına dikkat çeken Tangazoğlu, yaz mevsiminde çok yoğun olsa da kış aylarında nüfusun bin 500'e kadar düştüğünü ve bakırın işlenmeye başlamasıyla turizmin ve sanayinin de gelişeceğini söyledi.