İsrail’de gerçekleşen Kudüs Tasarım Haftası’nda, "Büyüyen Mimari" adlı yeşil proje ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılandı. Projeyi yaratan tasarımcılar, Universal Robots cobot’una entegre edilen, 3 boyutlu yazıcı aracılığıyla yeşil binalar üretmenin önünü açıyor. Yazıcıya entegre edilen kolaboratif robot, önceden tasarlanmış dijital dizayna göre hareket ediyor ve hızlı bir şekilde 3 boyutlu şeklin oluşmasına olanak sağlıyor.
Projenin dikkat çekici yönlerinden biri de yazıcının kullandığı hammaddenin tamamen doğal, toprak, tohum ve besin ve stabilizatör karışımından oluşması. Kolaboratif robot ve 3 boyutlu yazıcı baskı işlemini tamamladıktan sonra yapı kendi başına bir hayat kazanıyor, tohumlar filizlenip duvarları yeşil bir cepheye dönüştürüyor. Duvarların içinde sıkışıp kuruyan kökler ise dayanıklı ve güçlü bir yapı malzemesi oluşturuyor. Beton ve çelikten yapılmış bir yapı yerine, topraktan yapılmış ve bir bütün olarak kök salmış mimari yapılar üretmeyi mümkün kılıyor.

EGE TEKSTİL İHRACATÇILARININ GÜNDEMİ "SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK" EGE TEKSTİL İHRACATÇILARININ GÜNDEMİ "SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK"

“COBOT’LAR SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM UYGULAMALARINDA ETKİN BİR YARDIMCI”

Projeyle ilgili değerlendirmede bulunan Universal Robots İsrail temsilcisi SU-PAD Otomasyon ve Robotik Direktörü Haim Zeherman, "Sürdürülebilirlik konusu küresel ve politik gündemin en üst noktasında yer alıyor. Robotların, üreticilerin sürdürülebilir çalışma yöntemleri ve üretim uygulamalarına yardımcı olmada özellikle etkili bir araç olduğu kanıtlandı. Kolaboratif robotların doğru kullanımı, israfı ve kirliliği azaltıyor, işletme ve nakliye maliyetlerini düşürüyor, ayrıca çalışanlara daha değerli görevlerde çalışma imkanı sunuyor. Tasarımcıların hayata geçirdiği bu projede, çalışanların inşaat sahasına girmelerine dahi gerek kalmıyor; uzaktan izleme araçları sayesinde Universal Robots cobot’larının performansı izlenip takip edilebiliyor" dedi.

HER BİNA FARKLI TOHUMLARLA YEŞERECEK

Büyüyen Mimari projesini, Or Naim, Elisheva Gillis, Gitit Linker, Danny Friedman, Noa Zarmati, Adi Segal ve Rivka ile birlikte geliştiren MIT mezunu, mimar ve araştırmacı Nof Nathansohn, "Ekolojik bir krizin zirvesindeyiz, ancak her geçen gün yerel malzemelerden ziyade endüstriyel malzemelerin kullanımı artıyor" değerlendirmesinde bulundu. Nathansohn sözlerine, “Büyüyen 3 boyutlu baskı için yenilikçi malzemeler geliştirerek, bitki ekimini fabrikasyon sürecinin ayrılmaz bir parçası haline getiriyor. Temel malzeme olarak yerel Kudüs toprağını kullanıyoruz, bu nedenle çevreyi kirleten standart inşaat malzemelerinin taşınmasından da tasarruf ediyoruz. Bastığımız her yapı, farklı tohumların kullanılması nedeniyle farklı görünecek” şeklinde devam etti.