VARŞOVA (AA) – Dünya Türk İş Konseyi (DTİK), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altında faaliyet gösteriyor. Dünya Türk İş Konseyi tarafından organize edilen“DTİK Polonya Buluşması"nda konuşan Nail Olpak, Türk diasporasının, yurt dışındaki ekonomik varlığını güçlendirmesine dikkati çekti. 

DTİK’in kurulduğu günden bu yana, yurt dışında,Türkiye kökenli iş insanları vasıtasıyla, Türkiye adına ekonomik alanda lobi faaliyetleri yürüttüğüne işaret eden Olpak,  "Küresel aktör olma yolunda ilerleyen Türkiye için, DTİK’in çalışma ve faaliyetlerine son dönemde hız kazandırdığını" söyledi.

Yaptıkları çalışmaların Cumhurbaşkanı liderliğinde olduğunu anlatan Olpak,  “Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Maarif Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Göç Vakfı gibi tüm paydaş kurumları da dâhil ederek, diasporamız ile ilgili olarak 2017 yılı mart ayında, DTİK’in fonksiyon ve geleceğinin her yönüyle masaya yatırılıp tartışılması gerekliliğinden hareketle bir strateji çalışması hazırladık.

Devlet ve Türk diasporası arasında köprü görevini üstlenen DTİK’in, bu çalışma ile vizyon ve stratejilerini açıklamayı amaçladık. Üyelerin DTİK’ten ve DTİK’in üyelerinden beklentilerini detaylıca ele aldık. Fikirler, ortak akıl ile çok farklı görüşlerin de ortaya konulması çalışmamızın en önemli yöntemi.

DTİK’in çatısı altında yer aldığı DEİK ile uyumlu ama kendine has güçlü özelliklerini koruyacağı bir tanım ortaya konuldu, tüm önerileri bir potada eritmek için gayret edildi.
Bu çabaların sonuçlarından biri olarak, DTİK faaliyetlerinden ve etkinliklerinden, ekonomik alanda iletişim halinde olan üyelerimizin,  yurt dışındaki rol model isimlerin başarı hikâyelerinden de haberdar olmaları amacıyla yalnızca DTİK için bir yayın çalışması başlattık, şu an ikincisi için hazırlık yapıyoruz. 

DTİK İletişim Platformumuz ise Türk girişimcisi ve profesyonelinin iş profillerinin yer aldığı, tüm dünyadaki Türk girişimcilerimiz arasındaki kıtalararası iletişimi sağlayan, online bir uygulamamız. Örneğin, Rusya ve Polonya’daki Türk iş insanları birbiriyle bu uygulama üzerinden bilgi paylaşabiliyor ve eşleşiyor."

DTİK Girişimci Toplantılarını bu yıl içerisinde yurt dışında farklı ülkelerde yapmaya devam edeceklerini bildiren Olpak, "Türk diasporasında sinerji oluşturacağımıza inanıyorum. Bir Polonya atasözü ‘Yavaşça acele et’ der.  Ülkeler arası yatırım ve ticareti artırmak, diaspora konusunda farkındalık oluşturmak için ticari diplomasi anlayışıyla çalışmalarını sürdürüyoruz. Yeni iş birlikleri oluşturmak ve DTİK’i tüm dünyaya tanıtmak için hızımızı artırıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

"ÇİNLİLER TARAFINDAN 'TÜRKLER DAMPİNG UYGULUYOR' DİYE ŞİKAYET EDİLDİK"

Türkiye ile Polonya arasındaki ticaret hacminin son 10 yıldır dengeli şekilde arttığını ve son yılda Türkiye lehine fazla verdiğini belirten DEİK Türk-Polonya İş Konseyi Başkanı ve Gülermak A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Güleryüz, ülkenin Türk iş dünyasına önemli yatırım olanaklarını sunduğunu kaydetti.

2009'da Polonya’ya metro ihalesini kazanarak giriş yaptıklarını anlatan Güleryüz, “düşük fiyat vererek Metro ihalesini aldık. Burada faaliyet gösteren Çinli şirketler tarafından 'Türkler damping yapıyor' diye şikayet edildik. Taşeron bulmakta ilk başta zorluk çektik. Burada medyanın takibine girdik. Türkler eski makineler getiriyor diye yazıldı, En son model Alman makineler kullanmamıza rağmen. Fakat bugün Türk insanı ve Gülermak’ın kabiliyetini başarılı bir şekilde kabul ettiler.” ifadelerini kulandı.

“Polonya zor bir memleket” diyen Güleryüz, sabırlı iş insanları için ülkenin iyi bir iş imkânı sunduğunu da kaydetti.
Türk-Polonya İş Konseyi Başkanlığını DEİK’de üç dönem kuralı olduğu için bırakmak zorunda kalacağını anlatan Güleryüz, iş konseyinde iş insanlarına aktif rol oynamaları çağrısı  yaptı.