"Kuşak ve Yol" projesinin de ilerlemesiyle Türkiye’de yatırım yapan Çinli firmaların sayısı her geçen gün artarken Çin, ihracata dayalı büyüme modelinden ithalata da öncelik veren bir politikaya geçiş yapıyor.

Bu firmalara yatırımları konusunda hizmet sunan Türk Çin Kültür Derneği Kurumsal İlişkiler Direktörü Tuğçe Gül Demirbaş açıklamalarda bulundu.            

"CEP TELEFONU ÜRETİMİNDE ÇİNLİ ÜRETİCİLERİN TERCİHİ OLDU"

Türkiye ve Çin ilişkileri ekonomi, turizm, ulaştırma, ticaret gibi alanlar başta olmak üzere birçok alanda istikrarlı bir şekilde gelişmeye devam ettiğini kaydeden Demirbaş, Kuşak ve Yol projesi doğrultusunda önemli yatırımların hayata geçirildiğini ve buna bağlı olarak gelişen sektörlerin ithalat ve ihracat potansiyelleri sunduğunu ifade etti.

Çin'in ihracat dayalı büyüme modelinden ithalata öncelik veren bir politikaya geçtiğini kaydeden Demirbaş, avantajları sebebiyle Türkiye'de yatırım gerçekleştiren Çinli cep telefonu üreticilerinin sayısının  artmaya devam ettiğine dikkat çekti.      

Çin’de akıllı telefon üreten birçok firma bulunduğunu ancak iç pazarı hedefledikleri için şimdiye kadar isimlerinin bile duyulmadığını belirten Demirbaş, "Şimdi ise ülkemizde akıllı telefon satışı yapan Çinli üreticiler mevcut. Huawei, Xiaomi, Honor, Oppo, Vivo, Realme ve Tecno gibi isimler global pazarı hedefledikleri için yolları Türkiye’yle de kesişti." dedi.

"TÜRK ÇÖZÜM ORTAĞI ARIYORLAR"

Demirbaş, Türk Çin Kültür Derneği’nin, Çinli şirketlere sunduğu danışmanlık hizmetlerinde belirledikleri en önemli ihtiyacın Türk çözüm ortağı olduğunu gözlemlediklerini dile getirerek bu kapsamda Çinli ve Türk şirketler arasındaki iletişimi sağladıklarının altını çizdi. 

Demirbaş, "Türkiye pazarına girmek isteyen Çinli şirketler, kuruluş işlemleri, insan kaynakları hizmeti, tercüme hizmeti, hukuk hizmetleri, reklam tanıtım, organizasyon, catering, lojistik gibi birçok alanda ihtiyaçlarını çözecek güvenilir çözüm ortakları arayışı içerisindeler. Derneğimiz, bu alanda hizmet veren Türk firmalar ile Çinli şirketler arasında bağlantı kurmalarını sağlıyor." diyerek sözlerini tamamladı.