Dernek olarak Çinli ve Türk iş adamları arasında iş birliğinin geliştirilmesi için çalıştıklarını söyleyen Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, Çin'den başlayarak Asya, Avrupa ve Orta Doğu'yu birbirine bağlayan altyapı ve ulaşım ağı oluşturulmasını amaçlayan Tek Kuşak Tek Yol Projesi'nin, bu ülkeye ihracatı kolaylaştırdığını ifade etti. 
Beşer, Türkiye'nin Çin'e ihracatında potansiyel olarak öne çıkan hedef ürünler arasında tarım makineleri, telefon ve kayıt cihazları gibi ürünlerin yüksek satış potansiyeli taşıyan ürünler olduğunu söyledi.

YAŞ SEBZE VE MEYVE İHRACATININ ÖNÜ AÇILACAK

Türkiye'den Çin'e ürünleri deniz yoluyla 35 ila 45 günde ihraç ettiklerini belirten Beşer, demir yoluyla ihracatın 12 güne düşmesinin hem maliyetleri aşağı çekeceğini hem de yaş sebze ve meyve ihracatının yolunu açacağını vurguladı.
Dernek üyesi iş adamları tarafından Çin'e mermer, bal, kurutulmuş gıda, zeytinyağı, bal gibi ürünlerin gönderildiğini söyleyen Beşer, bunların demir yoluyla ulaştırılması için gerekli girişimlerde bulunduklarını belirtti. Beşer, gelecek yıl itibarıyla soğutuculu konteynerlerin de olmasıyla yaş meyve ve sebze ihracatının da yapılabilmesinin yolunun açılacağını sözlerine ekledi. (AA)