İngilizce “small modular reactors” kısaltılarak SMR olarak anılan bu tip reaktör, ilk kez ticari hizmet için Çin tarafından yapılıyor. Son on yıllar boyunca boyutları gittikçe artma eğiliminde olan nükleer reaktörler, aslında çok kapsamlı işler gerektiren, karmaşık ve yüksek maliyetli projeler. Esasen bu nedenle söz konusu sektör, gitgide küçük boyutlu ve modüler reaktörlere ilgi duymaya başlıyor. Bu türden küçük reaktörler ise bin megavatlık klasik modern reaktörlerin aksine, gücü 300 megavatı aşmayan reaktörler.  

FABRİKA SERİ ÜRETİM YAPABİLECEK

Bu reaktörler, bir fabrikada seri halinde üretilip daha sonra işletilecekleri yere taşınabiliyor. Bu da maliyeti büyük ölçüde düşüren bir etken. Bir başka avantajı da görece ücra veya altyapıdan yana çok zengin olmayan bölgelerde kullanılabilmeleri. 

Çin, 13 Temmuz Salı günü böyle bir reaktör (SMR) tipinin inşası için ülkenin güneyindeki tropikal Hainan Adası’nda şantiye kurdu. Resmi medyaya göre bu reaktör, dünyanın ticari hizmete/işletmeye tahsis edilen ilk reaktörü olacak. Changjiang santrali uzun dönemde, Çin’in nükleer devi CNNC (China National Nuclear Corporation) tarafından tasarlanan bir SMR Linglong One reaktörüyle donanmış olacak. 125 bin megavat gücünde tasarlanan reaktör, CNNC sözcülerine göre, 526 bin hanenin elektrikle beslenmesini sağlayacak. Reaktörün inşası ve hizmete girmesi için gereken süre henüz belirtilmemiş durumda.