İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) koordinasyonunda Gaziantep Valiliği, Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Ticaret Odası ve Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliğinin destekleriyle "Türkiye-Çin İş ve Yatırım Forumu Gaziantep Buluşması" kapsamında Gaziantep'e gelen Çinli yatırımcılar, bölgenin ekonomik ve ticari faaliyetlerinden üst düzeyde yararlanmayı hedefliyor.

İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Forum kapsamında iki gün süresince şehirde bulunan 17 şirket ve 25 kişilik heyet, fabrikaları gezerek, makina, tekstil, gıda, enerji, lojistik ve kimya sektörlerinden temsilcilerle bir araya geldi. Yatırım imkanlarını inceleyen, yetkililerle istişarede bulunan heyet, karşılıklı olarak yatırımların artırılması konusunda anlaşmaya vardı.

Ayrıca İKA ile Çin Sanayi ve İşadamları Derneği arasında G. Antep, Kilis ve Adıyaman'ı kapsayan TRC1 Bölgesi’ndeki Çin yatırımlarının ve ticaretin artırılmasına yönelik iş birliği protokolü imzalandı.

"TEDARİK ZİNCİRİNİ TAMAMLAMA ARAYIŞINDALAR"

Konuyla ilgili konuşan Çin Sanayi ve İşadamları Derneği Başkanı Zhou Yan Quan,Gaziantep'in İstanbul'un ardından ikinci büyük imalat ve ekonomi şehri olduğunu ifade etti. 

Tedarik zinciri ve diğer ihtiyaçları tamamlama arayışında olduklarını kaydeden Zhou, güneş paneli, güneş enerjisi, telekomünikasyon sektörlerinin pandemi sürecinde üretimi en fazla talep edilen sektörler olduğunu dile getirdi ve bu kapsamda birlikte iş yapacakları bir partner bulabilmeyi planladıklarını söyledi.

Kente gelmeden önce üye işletmecilere potansiyeli ile ilgili bilgilermeler yaptıklarını ifade eden Zhou, "Firmam kimya sektöründe faaliyet gösteriyor. G. Antep'in ihtiyaç duyduğu bir konu olduğunu gelmeden az çok biliyorduk. İmalat, ticaretin yanı sıra ileriye dönük bir platform oluşturma gayreti içerisindeyiz. Eğer bir platform oluşturabilirsek hem Gaziantep hem bizler arasında ileri teknoloji, daha yüksek katma değer olabilecek iş buluşmaları yürütülebilecek. Bunun henüz başlangıç olduğunu söyleyebilirim." diye konuştu.

TARIMDA ÇEVRE DOSTU VE EKONOMİK ÇÖZÜMLER TARIMDA ÇEVRE DOSTU VE EKONOMİK ÇÖZÜMLER

Zhou ayrıca, forumda, Türkiye'de 5 ila 20 senedir faaliyet gösteren 17 Çinli firmanın yetkilisinin bulunduğunu ifade ederek, heyettekilerin Türkiye'yi ikinci memleketi olarak gördüklerini sözlerine ekledi.

"PAZARDAN HAK ETTİĞİMİZ PAYI ALMAYI AMAÇLIYORUZ"

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İKA Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz ise, Çinli ve G. Antepli sanayicilerin iş birliğini artırmayı, ilin Çin pazarındaki payını yükseltmeyi amaçladıklarını vurguladı. 

Ticaret ve ekonominin yanında tarihi ve doğal güzellikleri de tanıtarak Çinli turistleri şehre çekmeyi planladıklarını aktaran Akyılmaz, "Gaziantep 2021 yılında toplamda 192 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. Bu ülkeler içinde Çin de bulunuyor. Ancak dış satım rakamlarımız ne yazık ki beklentilerin altında. Bu nedenle ziyaretlerle söz konusu rakamları artırmayı hedefliyoruz. Çin pazarında hak ettiğimiz payı almak istiyoruz." diye konuştu.

"YAPAY ZEKA VE ROBOTİK ÜRETİM ODAKLI OLMASINI İSTİYORUZ" 

Bilhassa nesnelerin interneti, büyük veri, yapay zeka ve robotik üretim odaklı ürünlerin üretilebileceği ve altyapıların kurulabileceği yatırımları hedeflediklerinin altını çizen Akyılmaz, toplantının Gaziantep ve Çin arasında kurulan köprünün başlangıcı olacağını söyledi.

Akyılmaz, Çinli yatırımcıların Gaziantep'teki potansiyelin farkında olduğunu dile getirerek, "Gaziantep'in doğunun İstanbul'u olduğunu düşünüyorlar. Kazan kazan yaklaşımıyla her iki ülke lehine kazançlara dönüştürmeyi planlıyorlar. Çin'in yükselen bir pazar olduğunu düşünüyorum. Gaziantep aracılığıyla Türkiye ve Çin arasında ticari ilişkiler geliştirilecek. Özellikle Çin Cumhurbaşkanlığının başlatmış olduğu 'Yol ve Kuşak' projesi çok önemli. Temel amacı Çin'den başlayıp Londra'ya uzanan tarihi İpek Yolu'nu tekrar canlandırmak. Gaziantep'te bu destinasyonda önemli bir nokta. Biz de İKA olarak bu projeyi destekliyor, Gaziantep'in İpek Yolu'nun önemli noktalarından olabilmesi için gerekli çalışmaları yapabileceğimizi belirtmek istiyoruz. Ayrıca gelen firmalar arasında ilaç, altyapı gıda ve enerjiye kadar çok farklı sektör yatırımcıları var. Hem karşılıklı olarak ürün satın alımı hem de ortak yapılabilecek yatırımlar ele alınacak." diyerek sözlerini noktaladı. (AA)