Çin'in Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Liu Yuhua, Türkiye-Çin arasındaki ikili ilişkiler ve iş birliğiyle ilgili olarak “Çin ve Türkiye’nin genel eğilime rağmen büyüme kaydetmesinin nedeni ikili iş birliği” dedi.

Çin ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinde küresel ölçekteki gerileme eğilimine rağmen ilerleme sağlandı.

TİCARET HACMİ, YÜZDE 15,6 ARTTI

Liu, Çin Medya Grubu’na (CMG) verdiği özel demeçte, Çin ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2020 yılında önceki yıla kıyasla yüzde 15,6 artarak 24 milyar 80 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

Pandemi sürecinde, Çin ve Türkiye'nin sağladıkları karşılıklı desteklerle Covid-19'un ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri beraber kontrol altına aldığını vurgulayan Liu, ikili ekonomik ve ticari iş birliğinde küresel trende karşın büyüme elde edildiğini, Çin'in Türkiye'den gerçekleştirdiği ithalatın ise yüzde 6,3 artışla 3 milyar 720 milyon dolara geldiğini belirtti.

"SÜT VE KANATLI HAYVAN İHRACATINI DESTEKLEDİK"

Türkiye'den Çin'e süt ürünleri ve kanatlı hayvan ürünleri ihracatını desteklediklerini anımsatan Liu, "Kiraz, antep fıstığı ve su ürünleri gibi kaliteli ürünlerin alımını da genişlettik. Türk tarım ürünleri dünya çapında önemli bir rekabet gücüne sahip ve bu da Çin piyasasının taleplerine uygun." dedi.

"CİRO MİKTARI 25 MİLYAR DOLARI AŞTI"

Çin ve Türkiye arasında Kuşak ve Yol projesinin ortak inşası ile ilgili iş birliği konusunda istikrarlı olarak ilerleme kaydedildiğini aktaran Liu, "Çin sermayeli şirketlerin 2020 yılında Türkiye'de imzaladıkları yeni sözleşmelerin tutarı bir önceki yıla göre yüzde 242,7 artarak 4 milyar 599 milyon dolar olarak kaydedildi.Yıl sonu itibarıyla Çinli şirketlerin Türkiye'de gerçekleştirdikleri toplam ciro miktarı 25 milyar 940 milyon doları, projelerin tamamından elde edilen ciro tutarı 16 milyar 80 milyon doları buldu.” şeklinde konuştu.

"CEP TELEFONU ŞİRKETLERİ, TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPIYOR"

Projeler arasında Çanakkale Köprüsü, Konya'daki hafif raylı sistem ve Aksaray’da bulunan doğal gaz depolama tesisinin ikinci aşaması gibi projelerin bulunduğuna dikkat çeken Liu, elde edilen ticari başarılan ortak çabalardan kaynaklandığını ve pandemiyle mücadelenin yanı sıra ekonomik ve ticari iş birliğinin de başarıyla devam ettirildiğini söyledi.

Liu, Çin’in Türkiye'nin güvenilir tedarikçisi haline geldiğini ifade ederek, "Türkiye’nin Çin'in bilgisayar ve cep telefonu gibi üretiminde avantajlı olduğu ürünlerine talebi hızla artıyor. Çinli cep telefonu üreticilerinin Türkiye piyasasındaki payının ilk kez yüzde 50’yi aşmış durumda." diye konuştu.

Liu ayrıca, son dönemde OPPO, Xiaomi gibi çok sayıda cep telefonu şirketinin Türkiye’ye yatırımda bulunduğunu hatırlatarak, mevcut fırsatların değerlendirilerek iş birliğinin güçlendirilmesi ve bilhassa ekonomik-ticari iş birliğinin daha fazla ilerletilmesi gerektiğini söyleyerek sözlerine son verdi.