PEKİN (AA) – Dünya ticaretenin iki devi, ABD ile Çin arasındaki global ticaret savaşı, bazen ülkeleri taraf olmaya zorlayarak, bazen de tarafların yaptırımlarının bir parçası kılarak, etkiliyordu. Dünya ticaretinin iki devine ait ticaret heyetlerinin ana konularda fikir birliğine vararak, prensipte anlaştıkları belirtildi.
Çin’in Şinhua ajansına göre, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile Çin’in Başbakan Yardımcısı Liu Hı, önderliğindeki heyetler, bir araya geldi.
Çin- ABD Ticaret ve Ekonomi Yüksek Düzeyli 6. Müzakeresi’nde tarafların bir araya gelmesini, Şinhua ajansı "Prensipte antlaşma sağlandı" sözüyle duyurdu. 

İki ülkenin müzakesinde, teknoloji transferi, ortak çıkar alanları olarak ele alınırken, fikri mülkiyetin güvence altına alınması, vergisel muafiyetler, tarım, ticaret dengesi, icra ve hizmet gibi konularda derinlemesine iletişim kurularak, mutabakata varıldığı kaydedildi.
Çin’in hassasiyetlerine yönelik olarak görüş alışverişi sonucu, iki ülke, "Temel başlıklarda anlaşmaya varıldığı, prensipte anlaşmaya varılarak, ikili ticaret ve ekonomide karşılıklı anlayış çerçevesinde hassas bir müzakere ile sonuç alındığı açıklandı.

Anımsanacağı üzere G20 Zirvesi’nde iki ülke arasındaki ticaret savaşında 90 günlük ateşkes kararı alınmıştı. Prensip antlaşması ile iki ülke liderlerinin barış için özel çaba harcama sözü verdiği belirtiliyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Çinping’in görüşmelerle ilgili olarak, iş birliğinin yarar, çatışmanın ise tüm dünyaya zarar anlamına geldiğine yönelik açıklamaları olmuştu.

Müzakerelerin son ayağı, 1 Mart’ta Washington'da yapılacak. Son müzakerede taraflar arasında antlaşma sağlanamazsa, 200 milyar dolara ulaşan Çin ürünündeki verginin yüzde 10'dan yüzde 25'e çıkarılması söz konusu olacak.