TRABZON (AA) - Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi olan Deng Li, son zamanlarda Türk-Çin ekonomik ilişkilerinin iyi bir seyirde ilerlediğini vurgulayarak, iki ülke arasındaki potansiyellerin ortaya çıkarılmaya başladığını belirtti.

"4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi" vesilesiyle şehirde bulunan Büyükelçi Deng Li ve beraberindeki Çinli iş adamlarının yer aldığı heyet, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu'na bir ziyaret gerçekleştirdi.

Hacısalihoğlu, heyete Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi, Trabzon'daki yatırım olanakları ve avantajlarıyla ilgili bilgi sundu.

Trabzon'un, Türkiye'nin fındık üretiminin yüzde 8'ini, ihracatın ise yüzde 48'ini gerçekleştirdiğini hatırlatan Hacısalihoğlu, kentin senede 1 milyar doları aşan ihracatı ile Türkiye'de 16'ncı sırada yer aldığını söyledi.

Hacısalihoğlu, Trabzon'un geçmişten gelen ticaret merkezi konumunu bugün de devam ettirdiğini belirterek, "Trabzon, tarihi İpekyolu'nun doğu-batı karşılıklı ticaret merkezindeki konumunu da korumaktadır. Ticaret kapasitesi her yıl yüzde 17-20 oranında büyümektedir." şeklinde konuştu.

Trabzon'da 4 organize sanayi bölgesi bulunduğunu vurgulayan Hacısalihoğlu, şöyle devam etti:

"Çin ile arzu ettiğimiz en büyük iş birliklerinden biri Yatırım Adası Endüstri Bölgesi'dir. Trabzon, çevresindeki Rusya Federasyonu, Kafkaslar, Türk Cumhuriyetleri ve İran'daki siyasi yapılar göz önüne alındığında en güvenli yatırım merkezi konumundadır. Trabzon'da yapılabilecek her türlü yatırım, deniz yolu bağlantısının sağladığı lojistik avantaj nedeniyle dünya ile entegre olabilir. Alman ordusu Afganistan'dan çekilirken yaptığı hesaplamalarla en ekonomik ve kısa yol olarak belirlediği Trabzon'u lojistik üs olarak kullanmıştı. Çin'i ve Çinli iş adamlarını Yatırım Adası Endüstri Bölgesi'ne davet ediyoruz. Trabzon, zengin tarihi geçmişiyle kültür turizmi noktasında da önemli bir altyapıya sahip. Trabzon'a Çinli turizm acentelerini bekliyoruz."

Çin'in Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Liu Yuhua ise Trabzon ile başta tarımsal ürünler, liman, finans ve gelecekte de akıllı şehirler açısından güçlü iş birlikleri yapabileceklerini belirtti.

Bu arada Hacısalihoğlu ve TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, ziyaret anısına Büyükelçi Deng Li'ye, gümüş telkariden hazırlanmış ibrik sundu