PEKİN (AA) –  Başkent Pekin’de düzenlenen Çin Ulusal Halk Kongresi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı’nın yıllık toplantıları kapsamında düzenlediği basın toplantısında konuşan Çin Dışişleri Bakanı Vang,  uluslararası ve bölgesel meselelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çin ve ABD arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 630 milyar doları geçtiğini belirten Bakan Vang,  iki ülke arasında iş birliğinin hala ana konu olduğunu belirtti.
" Çin-ABD ticaret müzakerelerinde son zamanlarda yeni gelişmeler kaydedildi. (Bu) İki ülkeden tüm çevrelerin ve uluslararası toplumun beğenisini topladı." İfadelerini kullanan Vang, karşılıklı saygı ve eşit şartlarda tarafların müzakere çabalarını sürdürdüğü müddetçe tüm sorunlarda iki ülkenin kabul edilebilir çözüm yöntemlerinin bulunabileceğini söyledi.

Çin-ABD ilişkileri tarihinde sürtüşme ve iş birliğinin var olduğunu belirten Vang, "Biz öteden beri iş birliğinin farklılıklardan daha büyük olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

ÇİN HÜKÜMETİNDEN HUAWEİ’İN ABD’YE DAVA AÇMASINA DESTEK

Vang, Çinli teknoloji şirketi Huawei’in Mali İşler Direktörü Ming Vancou’un iade süreci ve ABD'nin Huawei’in bazı ürünlerine yasak getirmesine de değindi. Konuşmasının devamında Vang, "Son zamanlarda Çinli belirli şirket ver kişileri hedef alan eylemler basit bir yargı vakası değil, aksine kasıtlı siyasi baskıdır" ifadesini kullandı.

Çin hükümetinin vatandaşlarını ve şirketlerini korumak için gerekli tüm önlemleri alacağını ve makul yasal çıkarlarını kararlılıkla koruyacağını kaydeden Bakan Vang, "ilgili kişi ve şirketlerin kendi çıkarlarını korumak için ‘yasal silahlarını’ kullanmasını ve ‘sessiz koyun’ olmamasını sonuna kadar destekliyoruz." ifadelerini kullandı.
" Ayrıca bugün korumamız gereken şey sadece bir şirketin çıkarları değil bir halkın bir ülkenin, makul gelişme hakkı." diyen Vang, ilgili taraflara ön yargıyı terk etmesi ve tüm ülkelerin şirketlerine adil yaklaşması çağrısında bulundu.

Dün yaptığı açıklamada, ABD senatosunun şirketin ürünlerine yönelik yasağı destekleyecek bir kanıt sunamadığını belirtmiş olan Huawei Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Dönüşümlü CEO'su Guo Ping Texas'taki bir federal mahkemede ABD hükümetine dava açtıklarını duyurmuştu.
Ayrıca, söz konusu yasağın hem Huawei'in adil rekabetine engel hem de hukuksuz olduğunu dile getiren Guo, nihayetinde ABD halkına zarar vereceğini vurgulamıştı.

KİM - TRUMP DİYALOGU

Vietnam’da ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un düzenlediği zirve ve sonucuna da değinen Vang, "Kore Yarımadasının nükleerden arındırılması sorununun siyasi çözüm sürecinde bu seferki zirvenin önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz." dedi.

İki tarafın yüz yüze engelleri aşarak tekrar görüşmesi ve fikir alışverişinde bulunmasının değerinin bilinmesi gerektiğine işaret eden Vang, "Yarımadanın nükleerden arındırılması diyalog durmadığı, yön değişmediği müddetçe hedefinin nihayetinde kesinlikle gerçekleştirileceğini düşünüyoruz." dedi.
On yıllardır yarımadanın nükleer sorununun bulunduğunu belirten Vang, "bir gecede, tüm sorunların çözülmesinin mümkün olmadığını" ve "tüm tarafların bu konuda makul beklentide olması gerektiğini" ifade etti. 

VENEZUELA’DA TARİHİ HATALAR TEKRARLANMAMALI

Venezuela’daki son gelişmelere yönelik de herhangi bir ülkenin içişlerine kendi halkı tarafından karar verilmesi gerektiğini belirten, Vang "Dış müdahale ve yaptırımlar gerilimi daha da artırır." dedi.
“Bu konuda tarihte alınan yeterince ders var, felaket yolları tekrar edilmemeli." diyen Vang, Venezuela’daki tüm kesimlerle Çin hükümetinin barış ve diyalog aracılığıyla siyasi çözüm aranmasına desteğini sürdürmeye hazır olduğunu kaydetti. 

HİNDİSTAN VE PAKİSTAN ARASINDAKİ GERİLİM

Vang, Hindistan ve Pakistan arasındaki son gelişmeleri de değerlendirdi. İki tarafa da itidal ve tansiyonu artırmaktan kaçınması çağrısını yineledi.
Vang, son günlerde iki ülke arasında yaşanan olumlu gelişmelere ilişkin, "Elbette bu durumu memnuniyetle karşılıyoruz." diyerek iki tarafın iyi geçinmesini ve orta yolda buluşmasını umduklarını dile getirdi.